Ambasadorul Frantei, Philippe Gustin: Bucurestiul nu poate face nimic in cazul statelor care leaga aderarea Romaniei la Schengen de Raportul MCV

 

Ambasadorul Frantei, Philippe Gustin, a declarat, în interviul acordat MEDIAFAX, ca aderarea României la Schengen a devenit un subiect politic si un cartof fierbinte de care fiecare tara UE încearca sa scape, iar Bucurestiul nu poate face nimic în cazul statelor care leaga acest dosar de MCV.

Philippe Gustin, ambasadorul Frantei in RomaniaSchengen este „un subiect tehnic la baza, care a devenit unul politic”. „Un subiect de politica interna în România, pentru ca e un subiect de conflict între oamenii politici, care toti vor sa reuseasca intrarea în Schengen, e deja poveste veche, si, în al doilea rând, e un subiect de politica în diferite tari europene”, a declarat Philippe Gustin, reamintind ca nu exista nicio legatura între Schengen si chestiunea imigratiei si a romilor.

„România nu e în Schengen si romii sunt peste tot în Europa, iar Marea Britanie nu e în Schengen si are romi. E simplu, legatura dintre Schengen si migratie e o legatura falsa”, a punctat Gustin.

Ambasadorul francez considera ca anul acesta lucrurile pot evolua, întrucât nu va mai exista un context electoral.

„Sunt etape, mai întâi în primavara, apoi la începutul verii si vom vedea la acel moment, si, pentru ca nu vom mai fi în contextul unor alegeri politice, lucrurile pot evolua”, a spus Philippe Gustin.

Diplomatul a subliniat ca Schengen a devenit „un cartof fierbinte” de care încearca toti sa scape. „Azi e vina Olandei, mâine va fi vina Germaniei, apoi a Frantei. Niciodata nu a existat un consens. Ori un raspuns pozitiv pe Schengen va veni în momentul unui consens, când toate tarile vor fi de acord. Trebuie gasit acest consens, si cooperam cu România, cu alte tari pentru a ajunge la el cât mai curând posibil”, a declarat Gustin.

Referitor la legatura dintre Schengen si MCV, ambasadorul Frantei sustine ca România nu se poate opune statelor care leaga cele doua dosare.

„Nu e nicio relatie juridica între MCV si Schengen, dar statul de drept, coruptia sunt elemente care influenteaza decizia anumitor tari. Nu puteti spune, spre exemplu, referitor la Schengen, se ridica controlul la granita – asta nu înseamna ca nu va mai exista control la vama – si daca aceste controale nu sunt facute într-o mod corect, daca cu 100 de euro se pot ascunde lucruri, e îngrijorator pentru securitatea spatiului Schengen. Nu exista legatura juridica, e adevarat, dar nu puteti împiedica tarile care decid asta, sa spuna: ‘daca aceasta tara nu a îndeplinit toate criteriile statului de drept cuprinse în MCV, îmi fac griji pentru mâine’. E un lucru normal si nu priveste doar România. Priveste si celelalte tari, si priveste, vorbind despre cei care se opun, si tarile care îsi pun astfel de întrebari dupa lectura raportului MCV”, a precizat Philippe Gustin.

În ceea ce priveste MCV, ambasadorul spune ca raportul din 22 ianuarie arata ca sunt elemente „care merg pe calea cea buna”.

Citete interviul integral acordat de Philippe Gustin pe gandul.info

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie