Romania, singura tara care nu a atras nici un euro din fondurile europene destinate cercetarii stiintifice

 

Timp de sapte ani, România nu a atras nici un euro din fondurile europene destinate cercetarii stiintifice, desi Uniunea Europeana le-a pus la dispozitie statelor membre sume colosale. Spre exemplu, Marea Britanie a primit peste doua miliarde euro, iar state precum Ungaria sau Polonia au primit zeci de milioane pentru finantarea unor proiecte nationale de cercetare.

cercetatoriUniunea Europeana ofe­ra statelor membre sume de bani nu doar pentru constructia de autostrazi sau pentru agricultura, ci si pentru cercetare, o ramura vitala pentru viitorul unei natiuni. Faptul ca România ocupa ultimul loc în atragerea de fonduri europene în aproape toate ramurile economice si sociale este o chestiune arhicunoscuta. În ceea ce priveste fondurile europene pentru cercetare situatia este mai dramatica. România nu doar ca pastreaza pozitia ultima, dar nu a atras nici un euro din fondul impresionant pus la dispozitie de Comisia Europeana. Asta desi România contribuie cu sume importante la bugetul Uniunii Europene destinat cercetarii.

Buget de miliarde de euro

Consiliul European al Cercetarii (European Research Council – ERC) reprezinta o ramura a celui de-al saptelea program, cadru pentru cercetare (FP7). Consiliul European al Cercetarii a avut un buget initial de 7,8 miliarde euro pe o perioada de sapte ani: 2007-2013. ERC dorea sa ofere un ajutor financiar “pentru stimularea excelentei în toate domeniile stiintei. Excelenta este singurul criteriu de selectie al proiectelor si nu exista o ramura stiintifica pe care sa o consideram prioritara în fata alteia. Competitia este deschisa cercetatorilor de vârf de pretutindeni”, potrivit documentelor de prezentare de pe site-ul oficial al Comisiei Europene, institutie sub egida careia functioneaza ERC. Bugetul a fost marit, deoarece la finalul acestui program (2013) un calcul simplu arata ca suma alocata prin ERC a fost de peste 10 miliarde de euro. Acesti bani au fost folositi de Consiliul European al Cercetarii – exclusiv – pentru a oferi granturi/burse de cercetare pentru oameni de stiinta de top din toata Europa.

În urma Ungariei si a Bulgariei

În cei sapte ani au fost aprobate si finantate 4.000 de proiecte de cercetare de pe întreg cuprinsul Europei. Au fost implicati în proiecte stiintifice un 7.000 de doctoranzi si 9.500 de ­doctori din toate statele membre ale Uniunii Europene. Cu o singura exceptie: România. Potrivit datelor oficiale, România nu a reusit sa atraga fonduri pentru nici un proiect european de cercetare finantat prin ERC. Suma finala atrasa de România prin programul European ERC a fost ­zero. Spus fara ocolisuri: timp de sapte ani, forurile europene au decis ca nici un proiect de cercetare românesc nu ­merita sa fie finantat din bani europeni. Desi astfel de proiecte au fost ­depuse (de ordinul zecilor) din România. ­Asta, în conditiile în care doar ­pentru 2013 Comisia Europeana a pus la bataie pentru finantarea proiectelor de cercetare suma de 1,75 miliarde euro.

Daca România a atras zero euro, nereusind sa câstige nici un grant european oferit – începând din 2007 – prin intermediul ERC, Marea Britanie a câstigat 897 de granturi, Germania – 568, Franta – 525, Spania – 217. Si statele din fostul spatiu de influenta sovietica s-au miscat onorabil reusind sa câstige mai multe burse: Ungaria – 34, Polonia – 14. Si Bulgaria se afla înain­tea României, câstigând finantare pentru trei proiecte de cercetare. Sumele oferite au fost generoase. Pentru un “starting-grants” (atunci când conducatorul proiectului are mai putin de 7 ani de la finalizarea doctoratului si este considerat un cercetator foarte promitator) se ofera suma de 2 milioane de euro, iar pentru un “advance grants” 3,5 milioane de euro. Pornind de la aceste cifre, am calculat ca Marea Britanie a atras fonduri europene pentru cercetare de 2,3 miliarde euro, Germania – 1,5 miliarde euro, Franta – 1,35 miliarde, Spania – 550 milioane, iar Ungaria – 90 milioane euro, Polonia – 33 milioane, Bulgaria – 9 milioane de euro. Clasamentul este încheiat de România, cu zero proiecte admise spre finantare si zero euro atrasi din fondurile europene de cercetare.

Citeste mai departe pe romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie