Programul Rata la Jumatate. Ce conditii trebuie sa indeplinesti?

 

Rata la Jumatate este un program lansat de Guvern pentru a stimula consumul. Conform explicatiilor oferite de ministrul Bugetului, Liviu Voinea, pana in prezent, debitorii cu salarii nete mai mici de 1.600 de lei lunar pot sa isi scada de comun acord cu banca rata la credit cu pana la 500 de lei, pentru o perioada de doi ani, amanandu-si astfel serviciul datoriei. Dupa perioada cu rata la jumatate, debitorul va plati mai mult bancii, insa statul ii va acorda un credit fiscal. WALL-STREET iti prezinta tot ce trebuie sa stii despre facilitatea de reesalonare a creditelor sustinuta de stat, conform celor mai recente informatii emise de autoritati.

credite de consumConditiile pentru a putea accesa programul Rata la Jumatate

In primul rand, clientul trebuie sa stie ca programul Rata la Jumatate este optional, iar statul nu obliga bancile sau clientii sa isi reesaloneze creditele. Cea mai importanta conditie pentru a intra in schema rata la jumatate este de a avea la data reesalonariii creditului un venit net lunar sub 1.600 lei.

Dupa cum a explicat ministrul Liviu Voinea in cadrul mai multor emisiuni televizate, facilitatea acordata de stat nu este afectata de eventualele majorari salariale peste acest prag care vor avea loc dupa data accesarii programului Rata la Jumatate.

Clientii care sunt impovarati de credite si se incadreaza salarial in aceasta schema trebuie sa stie ca pot restructura orice tip de credit, atat de nevoi personale, cat si ipotecare, in lei si euro.

O alta conditie enuntata de Liviu Voinea este ca imprumutul sa nu fie neperformant. Mai exact, un client care are restante mai mare de 90 de zile la banca nu va putea sa intre in programul Rata la Jumatate.

Clientul ideal in opinia statului este bun platnic, dar cu venituri mici. Pe de alta parte, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat ca bancile nu ar avea motive prudentiale sau de afaceri pentru a reesalona creditele fara restante, dar ar putea sa aleaga o usurare a platilor pentru clientii care „gafaie” si sunt aproape de neperformanta.

Aspecte importante ale schemei Rata la Jumatate

Conform calculelor realizate de ministrul Bugetului, Liviu Voinea, aproximativ 900.000 de persoane ar putea accesa programul, avand in vedere statisticile cu privire la salariul lunar net.

Clientii interesati de programul Rata la Jumatate trebuie sa stie ca statul nu intervine in relatia client-banca, motiv pentru care cele doua parti trebuie sa se puna de acord asupra condiitiilor. Dupa cum a punctat consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu, statul nu garanteaza clientilor ca rata va scadea la jumatate, decizia fiind in continuare a bancilor care de comun acord cu clientul pot stabili o scadere a ratei cu pana la jumatate, dar la fel de bine se poate negocia scaderea ratei la un sfert, oricum nu mai mult decat 500 de lei.

„Statul nu intervine in relatia client-banca, el doar creeaza cadrul legal prin care, daca vor, clientii pot sa isi restructureze datoria in aceasta schema”, a spus Voinea in emisiunea Ora de Business.

Bancile in schimb ar trebui ca, odata ce au acceptat programul Rata la Jumatate, sa inghete conditiile de dobanda, pentru protejarea clientului, pentru cei doi ani in care rata se micsoreaza.

Citeste mai departe pe wall-street.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie