Procurorii DNA verifica modul in care anul trecut a fost retras de la Senat un proiect de lege privind ASF, adoptat de Guvern sub forma unei ordonante de urgenta
Procurorii DNA au solicitat Guvernului si Parlamentului documente cu privire la emiterea în anul 2013 a unei ordonante de urgenta privind functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
Procurorii DNA verifica modul în care în anul 2013 a fost retras de la Senat un proiect de lege privind ASF, adoptat de Guvern sub forma unei ordonante de urgenta.
Guvernul si Parlamentul au termen pâna marti sa transmita catre DNA informatiile solicitate.
Detalii despre aceasta ordonanta de urgenta apar în referatul prin care DNA a solicitat instantei arestarea omului de afaceri Ilie Carabulea si a lui Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al ASF.
Anchetatorii sustin ca Mîrzac avea ca obiectiv crearea unui pol de influenta si ocuparea functiei de vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, situatie în care ar fi protejat mai bine interesele companiei de asigurari Carpatica Asig SA, controlata de Ilie Carabulea.
Mîrzac si-ar fi folosit influenta politica pentru a promova o ordonanta de urgenta în Guvern, care avea ca obiectiv introducerea în legea de organizare a ASF a unor incompatibilitati, astfel încât sa-l determine pe Daniel Tudor sa demisioneze din functia de vicepresedinte al ASF.
„Sub acest aspect, Marian Mîrzac si-a canalizat eforturile, în principal, în sfera factorului politic. Astfel, inculpatul, care declarase un razboi fatis învinuitului Tudor Daniel George, a intervenit si a sustinut prin prisma relatiilor de partid si personale pe care le avea initierea si adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvern, care, sub pretinsa îndeplinire a exigentelor Comisiei Europene, a avut drept obiectiv introducerea unor incompatibilitati ce l-au obligat pe numitul Tudor Daniel George sa îsi prezinte demisia”, sustin procurorii.
De altfel, în octombrie 2013, Daniel Tudor a demisionat din functia de vicepresedinte al ASF, pentru a nu fi declarat incompatibil, deoarece sotia sa era senator PNL.
DNA sustine ca Marian Mîrzac si-a folosit influenta politica pentru a retrage de la Senat un proiect de lege cu privire la ASF, pentru ca actul normativ sa fie adoptat ca ordonanta de urgenta.
„Astfel, cercetarile au evidentiat ca, desi modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara ar fi trebuit sa se realizeze prin adoptarea unui act normativ de catre Senatul României (for decizional), proiectul de lege a fost retras de la dezbaterea comisiilor si introdus pe lista suplimentara în dimineata zilei urmatoare a ordinii de zi a sedintei de guvern, în vederea adoptarii acestuia ca ordonanta de urgenta”, arata procurorii. (AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Antonia Nita), agerpres.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!