Presedintele Consiliului Fiscal sustine ca volumul creditelor acordate de banci ar putea creste cu pana la 5% in 2014

 

Volumul creditelor acordate de banci ar putea creste cu pana la 5% in 2014, iar potentialul cel mai mare exista in zona companiilor, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

Ionut Dumitru1„In mod normal, volumul creditelor acordate de banci in 2014 va creste. Inregistram o accelerare usoara a cresterii economice care va ramane anul acesta intr-o zona de peste 2% si in conditiile acestea, am putea vedea o crestere a creditului, dar vorbim de una destul de modesta, undeva in zona lui 5%… Dat fiind gradul de indatorare destul de mare al populatiei, in zona companiilor ar trebui sa vedem o crestere a creditarii ceva mai mare” a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru.

In ceea ce priveste creditarea populatiei, acesta este de parere ca este foarte posibil ca in 2014 sa vedem activitate de creditare in special in zona creditelor ipotecare, datorita implementarii programului Prima Casa.

Pentru a incuraja creditarea, Banca Nationala a Romaniei a redus marti dobanda de politica monetara de la nivelul de 3,75% la 3,5% pe an, consemnand astfel un nou minim istoric.

Aceasta este cea de-a sasea scadere consecutiva a dobanzii de referinta de la inceputul anului trecut. Insa, potrivit viceguvernatorului Bogdan Olteanu, prin aceasta reducere BNR a incheiat ciclul de relaxare, nivelul de 3,5% urmand sa fie mentinut pe o perioada indelungata.

„Am incheiat ciclul de relaxare. Avand in vedere situatia actuala, locala si internationala, ne asteptam sa ramanem la acest nivel pentru o perioada destul de lunga”, a spus Olteanu.

Totodata, Olteanu a precizat ca BNR intentioneaza sa continue relaxarea rezervelor minime obligatorii pentru banci, chiar daca a incheiat ciclul de reducere a dobanzii.

„Vrem sa le aducem mai jos (…) pentru a incuraja creditarea, in vederea stimularii economiei”, a aratat oficialul.

Cand vor beneficia clientii de dobanzi mai mici

In mod normal, o scadere a dobanzii de politica monetara ar fi trebuit sa se reflecte intr-o scadere a dobanzii la credite si o reluare a creditarii ceva mai agresiv din partea bancilor. Insa institutiile de credit sunt mai sensibile la evolutiile de pe pietele intrenationale, si mai putin sensibile la deciziile de politica monetara ale BNR.

Presedintele Consiliului Fiscal spune ca, in opinia lui, scaderea dobanzii la credite se va vedea in mod automat in momentul in care se va reseta dobanda clientului.

„Multi clienti au ROBOR resetabil de doua sau de patru ori pe an. Odata ce acesta a scazut, se va reflecta in mod automat in rata clientului, acesta din urma beneficiind de o dobanda mai mica” sustine Dumitru.

Care este moneda de imprumut in 2014

Inca de anul trecut, analistii economici estimau ca dobanzile interbancare la lei se vor reduce, pe fondul scaderii inflatiei, ceea ce ar fi trebuit sa genereze o ieftinire si mai accentuata a creditelor in moneda nationala. Acest lucru nu s-a intamplat, intrucat bancile nu au agreat aceasta alternativa si nu au apasat pedala in sensul reducerii dobanzilor la creditele in lei.

Acum sunt insa si alte elemente care pot conduce la o crestere a creditarii in moneda nationala si in favoarea reducerii expunerii la riscul valutar: conversia creditelor din valuta in lei, un drept castigat de clienti la finalul anului trecut, in urma votului Parlamentulului European.

Volumul creditelor acordate in 2013 pe domenii de activitate

Potrivit statisticelor Bancii Centrale, publicate saptamana de Banca Nationala a Romaniei, totalul creditelor in moneda nationala se ridica, in decembrie, la 85,354 miliarde de lei (mai putin cu 478,3 milioane lei fata de luna precedenta), din care 48,993 miliarde de lei erau sume contractate de agentii economici si 34,622 miliarde de lei de catre populatie.

In ceea ce priveste creditele in valuta, la finele lui 2013 acestea totalizau 133,11 miliarde de lei (mai putin cu 759,6 milioane lei comparativ cu luna noiembrie), din care 63,348 miliarde de lei contractate de agentii economici si 68,622 miliarde de lei de catre populatie.

Potrivit datelor Bancii Nationale, totalul sumelor acordate si angajamentelor asumate de institutiile de credit la 31 decembrie 2013 a fost de 309,152 miliarde lei.

Din total creditelor acordate de sistem, circa 100 miliarde de lei au mers catre persoanele fizice, 82,192 miliarde de lei au mers catre firmele din domeniul de activitate servicii, 59,2 miliarde de lei catre afacerile din industrie, 33,239 miliarde lei au mers inspre firmele din constructii, 11,166 miliarde de lei pentru afacerile din domeniul agriculturii, silviculturii si pisciculturii, 16,428 miliarde de lei catre entitatile reprezentand administratia publica si apararea, asigurarile sociale din sistemul public, invatamantul, sanatatea si asistenta sociala si 3,944 miliarde lei catre activitatii de intermedieri financiare si asigurari. Larisa Nicolae, business24.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie