Presa europeana despre referendumul elvetian impotriva imigratiei

 

Presa europeana se întreaba luni asupra consecintelor succesului referendumului elvetian împotriva imigratiei, în special cu privire la relatiile Confederatiei Helvetice cu Uniunea Europeana.

presa strainaAlegatorii elvetieni au spus ‘Da’ cu o scurta majoritate de 50,3 % limitarii imigratiei într-un referendum intitulat ‘împotriva imigratiei în masa’ si organizat la initiativa partidului UDC al lui Christoph Blocher (dreapta populista), exasperat de cresterea brusca a numarului de imigranti dupa aderarea Elvetiei la libera circulatie în Europa.
În Franta, cotidianul de afaceri Les Echos, citat de AFP, evoca ‘un rezultat cu consecinte economice greu de prevazut’.

Cotidianul francez de stânga Liberation considera ca cu acest rezultat, ‘elvetienii închid frontierele’. Politologul Jean-Yves Camus explica aici ca ‘egoismul economic este principala componenta a votului’. ‘Elvetienii voteaza pentru introducerea de cote’, a anuntat la rândul sau Le Figaro, clasificat de dreapta.

Pentru ziarul comunist L’ Humanité, ‘extrema-dreapta a lui Blocher a câstigat pariul prin adoptarea unui plafon drastic asupra imigratiei’. ‘Imigratia în masa: Elvetienii spun stop’, afirma ziarul gratuit Metronews.

În Germania, ziarul conservator Die Welt este de parere ca ‘Elvetia trebuie sa-si revizuiasca apropierea de Uniunea Europeana’. ‘A continua asa nu este o optiune. UDC va întelege în ce masura este dificil sa separe aspectele pozitive ale contractelor bilaterale cu Bruxellesul de aspectele nedorite’, subliniaza cotidianul.

În schimb, Berliner Zeitung se arata mai întelegator: ‘Cei care râd aici de teama de a fi invadati de straini ar trebui cel putin sa ia în considerare ca în Elvetia procentul de straini este, cu 23% din populatia totala, aproape de trei ori mai mare decât în Germania’.

Cotidianul belgian Le Soir titreaza provocator: ‘Elvetienii catre europeni: afara!’. Cotidianul francofon noteaza ca ‘toata schela acordurilor bilaterale între Elvetia si Uniunea Europeana este asigurata sa se prabuseasca, pentru 19.516 voturi dintre aproape 3 milioane de alegatori’.

În Spania, cotidianul de centru-stânga El Pais considera pe site-ul sau ca ‘acest rezultat va forta Uniunea Europeana sa-si regândeasca relatia strânsa cu Elvetia si sa puna capat liberei circulatii a persoanelor în vigoare din 2002’. Acest referendum ‘va deschide o criza politica serioasa între cei doi interlocutori’.

În versiunea tiparita, El Pais publica un editorial intitulat ‘Consecinte perverse’, în care afirma ca ‘victoria adversarilor imigratiei în masa în Elvetia va avea consecinte pentru toata lumea în Europa’. capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie