Perioada de depunere a cererilor pentru ajutorul de minimis pentru achizitionarea de instalatii de racire a laptelui, prelungita pana la data de 15 mai

 

Guvernul a adoptat miercuri o hotarâre de modificare a HG 859/2013 privind acordarea ajutorului de minimis pentru achizitionarea de tancuri de racire a laptelui, precum si pentru stabilirea unor masuri de aplicare a acesteia.

LapteHotarârea adoptata stabileste o noua perioada de depunere de cereri initiale în vederea obtinerii avizului prealabil: 10 februarie – 15 aprilie. Totodata, actul normativ prelungeste perioada de depunere a documentelor prevazute la art.11 alin.(2) în HG nr.859/2013 pâna la data de 15 mai.
„Noul termen pe care asociatiile micilor producatori de lapte îl au la dispozitie este o noua sansa pentru comercializarea productiei acestora. Sunt convins ca majoritatea crescatorilor se vor asocia pentru a beneficia de acest sprijin financiar pus la dispozitie de Ministerul Agriculturii. Mai mult decât atât, pentru a veni în sprijinul lor, am reusit sa încheiem protocoale cu toti procesatorii de lapte pentru preluarea materiei prime colectate în aceste tancuri de racire”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Frânc: Singurii care sunt deranjati de acest act normativ sunt procesatorii, nu fermierii

Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, spune ca motivul prelungirii perioadei de depunere a cererilor pentru ajutorul de minimis pentru achizitionarea de instalatii de racire a laptelui are la baza riscul pierderii sumelor alocate datorita termenului redus, si totodata, existentei unor serii de prevederi care cereau modificari, precizând ca se putea începe mai devreme cu aceasta masura. „La solicitarea noastra s-a introdus aceasta prorogare de termen cu modificarile aferente. Modificarile vizeaza inclusiv posibilitatea ca acolo unde exista asociatii la nivel local, acestea sa poata selecta membrii cu pâna la cinci capete de vaci sa poata sa devina eligibili penru a obtine aceste tancuri. Aceasta masura vine complementar si pe legea cresterii puterii de negociere a producatorilor de lapte în relatia cu procesatorii, care este promulgata din data de 17 noiembrie de presedinte si publicata în Monitorul Oficial”, a spus Claudiu Frânc. „Acest act normativ si achizitia tancului proprietatea Asociatiei o sa-i dea posibilitatea Asociatiei sa ofere spre vânzare de exemplu 800-1.000 litri de lapte, unde toti fermierii care pun laptele în tancul respectiv pot obtine 1,4-1,6 lei pe litru. Nu mai intra în jocul procesatorului, si atunci sigur ca veniturile realizate de fermieri vor fi altele pentru ca este un mecanism de a rezolva inclusiv problema pretului de achizitie a laptelui de catre procesatori. Singurii care sunt deranjati de acest act normativ sunt procesatorii, nu fermierii”, a declarat, pentru Curierul National, Claudiu Frânc, presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din România.

Începând cu data de 1 ianuarie 2014, nu se mai poate livra lapte neconform, în scopul asigurarii conformitatii laptelui românesc. Astfel, Hotarârea Guvernului nr. 859/06 noiembrie 2013 prevede acordarea în anul 2014 a ajutorului de minimis pentru achizitionarea de tancuri noi de racire a laptelui producatorilor agricoli, crescatori de animale care detin pâna la 5 capete vaci de lapte si sunt organizati în acest scop într-o singura forma asociativa constituita în cadrul unitatii administrativ-teritoriale organizate la nivel de comuna. Valoarea totala a sprijinului financiar este de 68.879 lei, iar cuantumul este de maximum 5.000 euro pentru fiecare forma asociativa care a solicitat acest ajutor si cuprinde costurile aferente achizitionarii, instalarii tancului/tancurilor de racire a laptelui cu o capacitate de maximum 1.000 litri/unitate administrativ-teritoriala organizata la nivel de comuna, instruirii necesare pentru utilizarea acestuia/acestora, precum si asigurarea service-ului pentru o perioada de 12 luni de la instalare. MADR a cerut implicarea Asociatiei Comunelor din România – A.Co.R. pentru organizarea crescatorilor de animale si asigurarea spatiului necesar instalarii tancurilor cu toate utilitatile necesare functionarii acestora. De asemenea, ministerul a solicitat directiilor agricole judetene sa se implice în actiunea de achizitionare prioritara a tancurilor de racire a laptelui, prin promovarea programului si prin consultanta gratuita acordata producatorilor agricoli, în toate etapele, de la constituirea formei asociative si pâna la decontarea cheltuielilor. Costin Nitu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie