Comunicatul ASF cu privire la valabilitatea politelor RCA

 

Autoritatea de Supraveghere Financiara a dat publicitatii vineri, 7 februarie 2014, un comunicat prin care dezminte recentele informatii vehiculate în mass media cu privire la presupusul pericol ca cetatenii români sa nu mai beneficieze de despagubiri sau de polita RCA.

asf logo1Comunicatul integral:

În privinta colaborarii institutionale cu BNR si cu Ministerul Finantelor Publice:

1. Autoritatea de Supraveghere Financiara colaboreaza institutional cu Banca Nationala a României în privinta reglementarii pietei financiare bancare si non-bancare.

2. Întâlnirile ASF cu BNR si cu Ministerul Finantelor Publice se desfasoara în cadru institutional, la intervale regulate de timp si au ca subiect armonizarea reglementarii si supravegherii în pietele financiare bancare si non-bancare, în conformitate cu mecanismele europene de supraveghere.

3. Continutul discutiilor institutionale dintre reprezentantii ASF, BNR si MFP nu este facut public.

4. Înainte de înfiintarea ASF, discutiile institutionale pentru sectoarele asigurari, piata de capital, pensii private erau purtate cu reprezentantii BNR de catre fostele CSA, CNVM si CSSPP, în cadrul Comitetului National pentru Stabilitate Financiara. ASF înlocuieste de drept cele 3 entitati în acest dialog institutional, urmând ca în perioada urmatoare cadrul legal sa fie actualizat astfel încât sa cuprinda toate cele
3 institutii (BNR, ASF si MFP) în vederea unui schimb adecvat de informatii si experienta inter-institutionala.

În privinta informatiilor aparute în presa referitoare la societatile de asigurare supravegheate:

1. Autoritatea de Supraveghere Financiara precizeaza ca îsi rezerva dreptul sa nu disemineze public informatii referitoare la controalele în derulare. Mass-media si publicul au acces la rezultatele controalelor, în conditiile legii si ale normelor ASF, atunci când acestea sunt finalizate. Procesul de control include printre alte etape: controlul efectiv, redactarea raportului de control, înstiintarea societatilor de asigurare în privinta raportului de control, masurile propuse de echipa de control, dezbaterea raportului de control si a masurilor propuse de catre forul de conducere al ASF (Consiliul ASF), luarea hotarârilor de catre Consiliul ASF, transpunerea hotarârilor în decizii ale Consiliului ASF, înstiintarea societatilor de asigurare în privinta deciziilor luate, diseminarea, în conditiile legii, a deciziilor luate de catre Consiliul ASF.

2. Autoritatea de Supraveghere Financiara nu comunica rezultatele controalelor decât în momentul în care întregul proces al actului de control este finalizat. Comunicarile catre public în privinta deciziilor cu efecte de amploare asupra pietei supravegheate sunt transmise publicului dupa ce au fost aduse la cunostinta celor sanctionati (societati de asigurare sau persoane din conducerea societatilor de asigurare).

3. ASF infirma informatiile publicate de postul de televiziune RTV potrivit carora, împreuna cu BNR, ar fi sesizat DNA în legatura cu societatea ASTRA si solicita mass-media sa trateze cu responsabilitate subiectele care tin de piata financiara. ASF îsi rezerva dreptul de a sesiza institutiile statului în privinta unor aspecte care fac obiectul activitatii altor institutii, simultan cu luarea unor decizii, dar astfel de aspecte nu sunt comunicate de catre ASF având în vedere tocmai sensibilitatea pietelor financiare non-bancare.

Afirmatii de genul ”sute de mii de români sunt în pericol sa ramâna fara RCA” sau ”sute de mii de români nu vor fi despagubiti în cazul unor accidente”, publicate de Romania TV, sunt mincinoase si lipsite de responsabilitate. ASF precizeaza ca toate politele RCA emise de societatile de asigurare care au acest drept sunt valabile de la momentul emiterii pâna la momentul expirarii. juridice.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie