Ce misiuni au de indeplinit viitorii ministri?

 

Noii ministri propusi de PNL la sfârsitul saptamânii trecute ar putea sa-si preia functiile chiar astazi pentru ca nu exista niciun motiv ca cineva sa se opuna, nici premierul Victor Ponta si nici presedintele Traian Basescu. „Tranzitia de catifea“ din rândul ministerelor gestionate de PNL s-a încheiat rapid, iar putinele rabufniri de orgoliu au fost ramas fara urmari.

sedinta de guvernMinisterele la care vin oameni noi sunt dintre cele „grele“ – cel putin Ministerul Finantelor si cel al Sanatatii sunt practic niste santiere. Primul, Finantele, trebuie sa vada cum aduce mai multi bani la buget, în conditiile în care, în loc sa creasca ca pondere în PIB, veniturile bugetului s-au întors în 2013 la un mediocru 32% din PIB (32,9% în 2012).
Cel de-al doilea, Sanatatea, trebuie sa vada cum cheltuieste mai putin sau macar cu folos, în conditiile în care sistemul (Ministerul Sanatatii si Casa de Asigurari) cheltuieste anual din ce în ce mai mult si a ajuns sa aiba peste 6 miliarde de euro (1,7 mld. euro ministerul si restul CNAS), dar toata lumea se plânge de conditiile din spitale, oamenii îsi cumpara ei medicamente sau spagile continua sa fie la ordinea zilei.

Nici celelalte doua ministere nu sunt de neglijat, Internele, pe lânga Finante sau Sanatate, fac parte din coloana vertebrala a unui stat, în vreme ce Ministerul Economiei este patron peste gaurile negre reprezentate de companiile de stat. Si aici noul ministru va trebui sa decida si sa gaseasca rapid solutii pentru ca imobilismul i-a fost fatal, practic, fostului ministru Andrei Gerea, înlocuit din functie dupa doar patru luni de mandat.

Numele propuse de PNL sunt dintre cele care nu au ridicat în trecut probleme grave de moralitate sau de competenta.

Presedintele Traian Basescu va da mâna, la momentul depunerii juramântului ministrilor, cu doua cunostinte mai vechi ale sale – Klaus Iohannis si Teodor Atanasiu. Pe primul îl cunoaste de multa vreme, au fost apropiati într-un timp, chiar daca nu intimi. Însa în 2009, dupa caderea guvernului Boc 1, presedintele a refuzat sa-l desemneze premier, cum a propus atunci PNL sustinut apoi de PSD si UDMR. Artizanul acestei propuneri a fost Crin Antonescu, care l-a adus apoi în PNL si i-a pus pe umeri haina de prim-vicepresedinte al partidului. El va ajunge cu siguranta si presedinte al PNL, daca Antonescu câstiga cursa pentru Cotroceni. Primarul din Sibiu ar vrea sa-si pastreze si aceasta pozitie de edil, dar îi va fi greu pentru ca ar trebui modificate niste legi pentru el. Dar, dupa cum a dat asigurari Antonescu, Iohannis, un om cu o imagine publica foarte buna, a facut deja pasul spre politica la nivel de tara. Iar obiectiile unora din PSD, anume ca el nu va putea ocupa functia de viceprim-ministru (detinuta de PNL pâna saptamâna trecuta prin Chitoiu) pentru ca nu detine un minister economic, pot fi depasite.

În ceea ce priveste cea de-a doua cunostinta buna a sefului statului, istoria are micile ei minuni. Atanasiu a fost dat afara din guvernul Tariceanu, unde era ministru al apararii, de Basescu, desi seful statului nu poate schimba ministri. Basescu l-a suspendat din functie dupa ce apropiata sa Adriana Saftoiu a facut o plângere împotriva ministrului si, cum interimatul într-un minister nu poate dura mai mult de 45 de zile, Tariceanu a fost obligat sa numeasca un nou ministru în locul celui suspendat. Plângerea penala a Adrianei Saftoiu s-a încheiat cu „NUP“, dar Atanasiu fusese deja eliminat.

În ceea ce-i priveste pe ceilalti doi ministri,  avem de-a face cu un foarte experimentat om politic – Eugen Nicolaescu – dar si cu cel mai tânar titular de portofoliu – Cristian Busoi –, caruia i s-a deschis, prin aceasta numire, o poarta spre o mai ampla afirmare.

Ce lasa în urma discretul Daniel Chitoiu

Daniel Chitoiu a ramas o prezenta mai mult decât discreta în tot timpul în care a ocupat functia de ministru de finante (un an si o luna), unul dintre cele mai râvnite portofolii ministeriale. El nu a facut conferinte de presa la minister, vorbind doar, din când în când, la briefingurile de presa organizate la Guvern. În perioada mandatului sau de ministru de finante în cabinetul Victor Ponta II au fost operate trei valuri de modificari fiscale, stabilitatea si predictibilitatea politicii fiscale ramânând subiecte sensibile.

Citeste mai departe pe zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie