Carburantii vor atinge pragul de 7 lei/litru din cauza majorarii accizelor de la 1 aprilie

 

Sortimentele mai scumpe de carburant vor atinge pragul de 7 lei/litru din cauza majorarii accizelor de la 1 aprilie, ceea ce va determina o scumpire de 5%-7%. Petrolistii se asteapta la o scadere a consumului, însa doar pe termen scurt.

benzinarie1Înca din prima zi a acestui an soferii au fost nevoiti sa plateasca mai multi bani pentru carburanti. Preturile urmau sa scada datorita cursului de schimb la care se calculeaza accizele, însa guvernul USL a decis sa schimbe modalitatea de calcul al acestora, astfel ca în loc de ieftinire a avut loc o scumpire cu 9-10 bani/litru.

Veste buna sau veste rea, depinde din ce parte sunt privite lucrurile, întrucât preturile urmau sa creasca cu peste 50 de bani pe litru, însa în urma disputei dintre presedinte si Guvern, majorarea accizei cu 7 eurocenti/litru a fost amânata cu 3 luni. Seful statului a precizat în repetate rânduri ca nu este nevoie de introducerea acestei accize suplimentare, care initial era prevazuta ca o taxa din care sa se finanteze constructia de autostrazi, Traian Basescu indicându-le expertilor de la Finante chiar si sursa de unde poate fi acoperita suma estimata a ajunge în vistieria statului ca urmare a acestui nou bir. Daca la finele anului trecut guvernul Ponta propunea cresterea accizei chiar în memorandumul de acord cu FMI, acum premierul a anuntat ca majorarea accizei nu va mai fi cuprinsa în scrisoare, astfel ca acordul cu institutiile internationale poate deveni functional.

În discutiile purtate de autoritati cu reprezentantii delegatiei FMI a fost luata în calcul înca o amânare cu trei luni a majorarii accizei în cazul motorinei, însa propunerea a picat.

Astfel ca, de la 1 aprilie, fiecare litru de carburant vândut la benzinariile din România va costa mai mult cu 7 eurocenti, la care se va aplica si TVA. „Anticipam, fara sa avem certitudinea, ca impactul va fi de 0,4 lei pe litru, 40 de bani, în linii mari. Nu exista miracole si cu siguranta aceasta evolutie se va regasi în pretul la pompa“, a spus Catalin Dumitru, noul vicepresedinte al grupului Rompetrol, unul dintre principalii jucatori de pe piata de carburanti din România. Potrivit calculelor realizate de Alex Milcev, tax partner Ernst&Young, pretul carburantilor va cunoaste la 1 aprilie o ajustare de 5%-7%.

Consum în scadere, concurenta acerba

În ultimii ani, vânzarile de carburanti se afla pe o panta descendenta, chiar daca parcul auto national are un ritm anual de crestere de aproximativ 4,5%-5%. De exemplu, doar anul trecut, conform datelor anuntate de Institutul National de Statistica, volumul cifrei de afaceri la comertul cu amanuntul al carburantilor a înregistrat o scadere de 3,6% fata de 2012. O scadere mult mai accentuata a avut loc în decembrie 2013 fata de luna noiembrie, de 13,9%.
Cel mai probabil, piata se va confrunta cu o noua scadere începând cu luna aprilie. Totusi, reprezentantii companiilor petroliere nu se asteapta la o coborâre semnificativa a consumului. „Aceasta crestere de pret cu siguranta va determina o scadere a consumului, e greu de anticipat cu cât, depinde si de vreme, si de alti factori, va fi o perioada de reasezare a pietei. Va diminua consumul total cu un procent? Posibil. Doua procente? Posibil si asta. Apoi, suntem convinsi ca se va reveni la un consum normal atât la benzina, cât si la motorina“, a precizat vicepresedintele Rompetrol.

Reprezentantii grupului petrolier sustin ca în ultimii 2-3 ani consumul a fost relativ stabil. „Consumul cred ca va creste în urmatorii ani, potentialul României este mare având în vedere parcul auto national. Media proprietarilor de autovehicule la 10.000 de locuitori este înca destul de redusa fata de celelalte state europene. Odata cu cresterea economica va creste si piata auto, astfel ca vânzarile de carburanti vor urma acelasi trend“, au mai spus oficialii Rompetrol. Compania si-a planificat în acest an un buget de 100 de milioane de euro pentru investitii. Aproximativ o treime din suma va ajunge la rafinaria Petromidia, iar restul este alocat pietei de retail. Mai exact, Rompetrol vrea sa construiasca în acest an înca 15 statii si sa rebranduiasca alte 60 de benzinarii. Ciprian Mailat, capital.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie