Pretul alimentelor din cosul de consum, in scadere

 

Pretul principalelor 15 alimente din cosul de consum a scazut din toamna pâna în prezent cu 2%, ca urmare a luptei tot mai acerbe dintre comerciantii care încearca astfel sa atraga clienti noi în magazine. Zaharul s-a ieftinit cu aproape 10%, la fel si cotletul de porc, în timp ce pretul uleiului s-a redus cu aproape noua procente, arata indexul alimentar ZF. Astfel, „razboiul preturilor“ dintre lanturile internationale se vede direct la raft.

supermarket„Scaderea de preturi poate fi explicata prin faptul ca exista o concurenta crescuta în retail, iar puterea de cumparare tot mai mica pune presiune pe preturi. Spre deosebire de anii anteriori când comer­cianti majorau preturile produselor atât alimentare, cât si nealimentare de sarbatori, acum am vazut chiar scaderi.
La fel ca în majoritatea pietelor dezvoltate comerciantii au cautat si în România sa faca volume mari de vânzari, chiar daca acest lucru a presupus reduceri de preturi“, spune  Dragos Cabat, analist eco­nomic si unul dintre proprietarii companiei de consultanta Financial View.

Consumul a avansat anul trecut cu 0,5% comparativ cu 2012, în conditiile în care luna decembrie (cu un plus de 6,7%) a transformat stagnarea din primele 11 luni într-o usoara crestere. În 2013 rata anuala a inflatiei a fost de 1,55%, iar analistii estimeaza pentru acest an un nivel de 3-4%. Mai mult, Cristian Popa, viceguvernator al BNR responsabil cu politica monetara, afirma recent ca nu exista pericol de deflatie în România. Cristina Rosca, Madalina Panaete zf.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie