Cum stau cu banii principalele sectoare din economie? Vezi statistica BNR
Datele privind conturile nationale financiare, centralizate de BNR într-un raport, arata ca România are, per ansamblu, creante (bani de primit) în valoare de 1.902 miliarde de lei si angajamente (datorii de platit) de 2.361 de miliarde de lei, ceea ce înseamna un necesar net de finantare de 459 de miliarde de lei. Defalcat pe sectoare, statul si firmele au cele mai mari deficite, iar populatia are un sanatos excedent.
Potrivit Bancii Nationale a României (BNR), foarte putine sectoare din economie sunt pe excedent (au mai multi bani de primit decât de dat) si majoritatea sunt pe deficit (trebuie sa plateasca mai mult decât au de primit), fenomen care treneaza înca din 2008.
Datele se refera la situatiile financiare din anul 2012 si au fost centralizate de Directia de Statistica din BNR în octombrie 2013, precizeaza banca centrala. Iata cum stau cu banii principalele sectoare din economie:
STATUL (administratia publica) are de primit creante în valoare totala de 182,8 miliarde de lei, dar are de platit angajamente totalizând 294,8 miliarde de lei. Asta înseamna un necesar net de finantare de 112 miliarde de lei.
FIRMELE (societatile nefinanciare) au de primit creante în valoare totala de 619,9 miliarde de lei, dar au de platit angajamente totalizând 1.291,1 miliarde de lei. Asta înseamna un necesar net de finantare de 671,2 miliarde de lei.
BANCILE (intermediarii financiari) au de primit creante în valoare totala de 68,6 miliarde de lei, dar au de platit angajamente totalizând 69,9 miliarde de lei. Asta înseamna un necesar net de finantare de 1,3 miliarde de lei.
POPULATIA (gospodariile) are de primit creante în valoare totala de 416,4 miliarde de lei si de platit angajamente totalizând doar 141,6 miliarde de lei. Asta înseamna un excedent, reprezentând o capacitate neta de finantare de 274,8 miliarde de lei.
ASIGURARILE (companiile de profil plus fondurile de pensii) au de primit creante în valoare totala de 27,8 miliarde de lei, dar au de platit angajamente totalizând 28,9 miliarde de lei. Asta înseamna un necesar net de finantare de 1,1 miliarde de lei.
ONG-urile (organizatiile fara scop lucrativ aflate în serviciul populatiei) au de primit creante în valoare totala de 20,8 miliarde de lei, dar au de platit angajamente totalizând 21,7 miliarde de lei. Asta înseamna un necesar net de finantare de mai putin de un miliard de lei. Dan Straut, adevarul.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!