Canada inaspreste conditiile pentru acordarea cetateniei

 

Guvernul de la Ottawa a prezentat joi Parlamentului un proiect de lege ce înaspreste conditiile pentru acordarea cetateniei canadiene, principalele masuri avute în vedere fiind extinderea perioadei de asteptare si crestere nivelului de cunostinte lingvistice pentru cei care solicita obtinerea acestei cetatenii.

taxe consulare, pasapoarteTextul propus prevede si o crestere a taxelor pentru obtinerea cetateniei si sanctiuni mai severe pentru cei care încearca sa fraudeze sistemul.

Daca legea va fi adoptata, aspirantii la cetatenia Canadei vor fi obligati sa stea pe teritoriul acestei tari cel putin patru ani din sase, în loc de trei ani din patru cum prevede legislatia actuala. De asemenea, testul riguros de cunostinte lingvistice pe care trebuie sa-l treaca în prezent cei cu vârste cuprinse între 18 si 54 de ani îl vor da si cei cu vârste peste 14 ani si pâna la 64 de ani. În plus, noua lege va da dreptul retragerii cetateniei canadiene în cazul celor cu dubla cetatenie care au fost condamnati pentru terorism, tradare sau spionaj.

Pe de alta parte, rezidentii permanenti care activeaza în cadrul armatei si solicita cetatenia canadiana beneficiaza de un proces mai rapid.

În Canada sosesc în fiecare an circa 250 de mii de imigranti, dintre acestia circa 85% obtinând cetatenia canadiana dupa o perioada de sedere de trei ani. Vorbind despre o reforma inedita în ultimii 35 de ani, ministrul cetateniei si imigratiei, Chris Alexander, cel care a prezentat proiectul, a avertizat ca „cetatenia nu trebuie sa fie un simplu pasaport de complezenta”

Initiativa înaspririi acestor norme survine dupa ce serviciile de informatii au avertizat ca circa 130 de canadieni s-au înrolat în cadrul unor grupari teroriste din strainatate, dintre care 30 au plecat pe frontul din Siria. capital.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie