Vaccinul antigripal de la „Cantacuzino” cu probleme. Agentia Nationala a Medicamentului a interzis punerea pe piata. Vezi reactia Ministerului Sanatatii

 

Agentia Nationala a Medicamentului a interzis punerea pe piata a vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino, dupa ce rezultatele testelor au indicat o concentratie foarte mare de endotoxine, care ar putea sa produca la administrare reactii adverse, precum febra sau soc anafilactic.

Institutul CantacuzinoUPDATE – MS, despre vaccinul antigripal: Reactiile adverse – minore, comparabile cu ale produselor din import

Ministerul Sanatatii (MS) precizeaza ca testele efectuate pâna în prezent la doze de vaccin antigripal produs de Cantacuzino au aratat ca toate reactiile adverse înregistrate si centralizate au fost minore, comparabile cu cele ale vaccinurilor din import, neînregistrându-se reactii adverse severe.

„Conform precizarilor facute de Comisia care duce la finalizare studiul clinic referitor la eficacitatea vaccinului antigripal, rezultatele finale vor fi disponibile dupa data de 25 februarie. Testele efectuate pâna în prezent au evidentiat faptul ca toate reactiile adverse înregistrate si centralizate au fost minore, comparabile cu reactiile adverse ale vaccinurilor din import, neînregistrându-se reactii adverse severe”, informeaza MS, într-un comunicat remis, joi, agentiei MEDIAFAX.

În acest context, pentru a asigura protectia maxima obligatorie a populatiei, întrucât „o componenta din cele 13 analizate a fost neconforma”, pe baza documentelor existente pâna în prezent, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a decis ca cele 400.000 de doze de vaccin produse de Institutul Cantacuzino „sa fie utilizate la adulti numai în situatia aparitiei unei pandemii în care cel putin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se regaseste în virusul pandemic”, a mai precizat sursa citata.

„În aceste conditii extreme, beneficiul vaccinarii depaseste cu mult riscurile generate de folosirea acestuia. Conform recomandarilor ANMDM, cele 400.000 de doze privind vaccinul gripal vor ramâne în custodia Institutului Cantacuzino pâna la expirarea termenului de valabilitate si se vor putea utiliza numai în conformitate cu recomandarea ANMDM, singura entitate institutionala specializata si autorizata sa exprime puncte de vedere în acest domeniu”, mai informeaza MS.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie