Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a negat ca s-a dat un ultimatum Statelor Unite in privinta vizelor
Românii care spera sa nu mai aiba nevoie de viza pentru a merge în Statele Unite au trecut, în decurs de 24 de ore, de la extaz la agonie si, în fine, la o speranta precauta.
Portalul de stiri europene EurActiv anunta miercuri, citând surse diplomatice, ca executivul UE (Comisia) a recurs la masura exceptionala de a impune un ultimatum de sase luni Statelor Unite ale Americii în dosarul vizelor pentru România si alte patru tari membre. La conferinta de presa zilnica de joi, însa, un purtator de cuvânt al Comisiei Europene a negat acest scenariu, evitând sa spuna daca prima conditie pentru acest pas a fost întrunita, respectiv daca vreunul dintre aceste state a sesizat Comisia pe acest subiect. Câteva ore mai târziu, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România a precizat, într-un raspuns pentru Mediafax, ca a trimis o asemenea notificare Comisiei. Aceasta nu înseamna, totusi, ca institutia condusa de Jose Manuel Barroso a impus Statelor Unite ultimatumul de care vorbea EurActiv.
Miza acestei discutii este, însa, minora în comparatie cu adevarata sansa a României pentru a scapa de vize pentru SUA, respectiv reforma programului Visa Waiver astfel încât sa ne încadram si noi, prin ajustarea ratei de refuz (problema României) la rata de depasire a perioadei de sedere în SUA (un avantaj al României). Legea care ar face posibila aceste schimbari legislative, însa, este îngropata de anul trecut la pagina 739 a marii reforme în domeniul imigratiei pe care presedintele american încearca fara succes sa o treaca de Congres.
La nivel european, exista, în acest moment, un nou regulament (1289/2013, elaborat pe baza unui raport al Parlamentului European din 2012), care prevede o „reactie comuna” a tarilor membre în dosarul vizelor, în special în situatia în care tarile extra-comunitare aplica un tratament diferit cetatenilor UE. Printr-un mecanism de reciprocitate, statelor membre li se cere sa dea dovada, astfel, de solidaritate cu cele care sunt vizate de acest tratament diferentiat. Într-un scenariu ipotetic, daca SUA ori Canada refuza sa ridice vizele pentru România, celelalte tari membre vor da dovada de solidaritate si vor impune, ca o ultima masura, vize pentru SUA si Canada. Nu exista nicaieri în UE disponibilitate pentru asemenea tensiuni cu partenerul american.
Varianta 1, a „surselor diplomatice”
Presa de la Bruxelles scria, miercuri, ca executivul UE a transmis Statelor Unite sa ridice vizele pentru Polonia, România, Bulgaria, Cipru si Croatia, statele membre ale Uniunii ai caror cetateni înca nu pot calatori liber în SUA. „Daca problema nu va fi rezolvata în termen de sase luni, UE ar putea introduce vize pentru diplomatii americani, a avertizat Comisia”, scria EurActiv. Informatia a luat prin surprindere membri ai delegatiei române din Parlamentul European. CE nu s-a aratat pâna acum dispusa sa fie agresiva în relatia cu SUA în chestiunea vizelor, de teama ca partenerii americani sa nu se simta jigniti de presiunile europenilor.
În acest context, informatiile „pe surse” venite din presa europeana indicau la Bucuresti o schimbare semnificativa de atitudine si o mâna de ajutor data românilor în problema vizelor pentru State.
Varianta 2, a Comisiei Europene
Întrebata de gândul despre acuratetea informatiilor referitoare la vizele pentru SUA, Comisia Europeana a clarificat ca nu a facut si nu are în plan sa faca un asemenea demers pe lânga Washington. „UE acorda o importanta deosebita principiilor reciprocitatii si solidaritatii si considera binevenita intrarea în vigoare a noului mecanism. Totusi, Comisia nu are în vedere vreo initiativa de a reintroduce obligativitatea vizelor pentru orice stat tert, în baza acestui nou mecanism”, ne-a spus Tove Ernst, ofiter de presa al comisarului european pentru Afaceri Interne Cecilia Malmstrom.
La rândul lui, purtatorul de cuvânt Michele Cercone a negat, în cadrul briefingului zilnic al CE, informatiile din presa: „Comisia Europeana acorda o foarte mare importanta principiului reciprocitatii si solidaritatii. Am lucrat în acest sens si vom continua sa o facem. Asta înseamna si ca trebuie sa fim în contact cu partenerii nostri externi si sa încercam sa abordam chestiunea pe cât de eficient putem”, a spus Cercone, punctând ca executivul UE nu are de gând, deocamdata, sa le ceara americanilor ridicarea vizelor pentru cetatenii vreunui stat membru – o reafirmare, pe scurt, a pozitiei cunoscute pe care Comisia a avut-o mereu pe acest subiect.
Cercone a refuzat sa precizeze daca, în baza noului regulament european, statele membre care înca mai au nevoie de vize pentru SUA, Canada si Australia s-au folosit de pârghiile pe care le au la dispozitie si au sesizat CE pe aceasta problema.
Citeste mai departe pe gandul.info
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!