Revizuirea Constitutiei a fost finalizata. Vezi textul integral in forma trimisa Comisiei de la Venetia
Ziarul PUTEREA a obtinut documentul final al Constitutiei revizuite la care membrii Comisiei parlamentare de revizuire au lucrat pâna marti, pe marginea observatiilor si recomandarilor trimise de Consiliul Legislativ, Comisia de la Venetia si Asociatia Magistratilor din România.
Documentul final, care este atasat articolului, a fost înaintat Comisiei de la Venetia, miercuri, dupa ce în prealabil a fost tradus în engleza. Totodata, a fost trimis Guvernului, dar si presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, dar si Birourilor Permanente ale celor doua Camere.
Iata care sunt cele mai importante modificari:
În urma parcurgerii propunerilor si observatiilor formulate pe articole, au fost amendate mai multe articole, prin a caror forma revizuita, un inculpat care se afla în urmarire penala este avantajat de catre atributiile reduse pe care judecatorii sau procurorii le au în folosirea unor probe care sa dovedeasca vinovatia acestuia. Astfel, membrii Comisiei au introdus o serie de amendamente controversate, precum cel care prevede ca probele obtinute ilegal sa poata fi utilizate doar daca sunt folosite în favoarea inculpatului Astfel, o dovada care este obtinuta ilegal, dar care îl incrimineaza pe inculpat, nu va putea fi folosita. Totodata, a fost eliminat articolul prin care procurorul poate dispune interceptarea comunicatiilor pentru 48 de ore, în situatii de urgenta.
Articolul 23. Probele ilegale pot fi utilizate doar daca sunt favorabile acuzatului
Unul dintre amendamentele care vor influenta dovedirea vinovatiei unui inculpat este cel pe baza caruia probele obtinute ilegal pot fi folosite doar daca îl favorizeaza pe acuzat. Astfel, la articolul 23, alineatul 14, a fost introdus un amendament propus de catre Ioan Chelaru, care stipuleaza ca este interzisa folosirea unei probe obtinute în mod ilegal, cu exceptia cazului când este în favoarea celui acuzat. Precizam ca, initial, textul propus spre introducere suplimentar în textul legii fundamentale spunea: „Este interzisa folosirea unei probe obtinute ilegal“. Amendamentul a fost votat în unanimitate, iar forma lui modificata este urmatoarea: „Este interzisa folosirea unei probe obtinute ilegal, cu exceptia cazului în care aceasta este folosita în favoarea celui acuzat“.
Articol 28: Procurori blocati
Totodata, a fost adoptat amendamentul prin care interceptarile pot fi dispuse doar de catre judecator, pe durata procesului penal, fara ca procurorul de caz sa mai aiba acest drept. Amendamentul adoptat în Comisia de revizuire a fost propus de catre Asociatiei Magistratilor din România si are urmatorul continut: „Interceptarea si înregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin alt mijloc electronic de comunicare, înregistrarea în mediul ambiental, localizarea sau urmarirea prin GPS, ori prin alte mijloace electronice de supraveghere, înregistrarea de imagini, obtinerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici prevazute de lege se dispun de judecatorul instantei competente sa judece fondul cauzei si numai în cursul procesului penal“.
Iata cum arata textul initial, care pervedea în forma initiala a textului din initiativa de revizuire, se preciza pentru articolul 28, alineatul 3: „Retinerea, predarea sau perchizitionarea trimiterilor postale, interceptarea convorbirilor si a comunicarilor, interceptarea în mediul ambiental, perchezitia informatica si accesul la un sistem informatic si la un suport de stocare a datelor informatice, obtinerea datelor informatice, inclusiv a datelor de trafic si a datelor de localizare, identificarea abonatului, a proprietarului, a utilizatorului unui sistem de comunicatii electronice sau a unui punct de acces la un sistem informatic ori alte asemenea tehnici se dispun de judecator, în conditiile legii“.
1 comentariu
Ar trebui completat art.57
Articolului 70 se modifică şi va avea următorul cuprins:
„
Mandatul senatorilor şi al deputaţilor”
(1)
Senatorii şi deputaţii intră în exerciţiul mandatului la data întrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub condiţia validării alegerii şi a depunerii jurământului. Jurământul se stabileşte prin lege organică.
(2)
Calitatea de deputat sau de senator încetează:
a) la data întrunirii legale a Camerelor nou alese;
b) în caz de demisie;
c)în caz de pierdere a drepturilor electorale,
d)în caz de incompatibilitate;
e) la data demisiei din partidul politic sau formaiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid politic sau într-o altă forma ţiune politică;
g) în caz de deces
Intrebare?
De ce si nu in cazul cazul condamnarii definitive cu sau fara executare a pedepsei prin privare de libertate