La Focsani se va construi un nou Palat al Justitiei

 

Desi in 2012 cele doua instante care isi desfasoara activitatea in Focsani s-au mutat intr-o noua locatie, anul acesta se va trece la primele demersuri pentru construirea unui Palat de Justitie nou-nout. In 2011, intre Consiliul Judetean Vrancea si Ministerului Justitiei a fost incheiat un protocol de predare-primire a unui teren de 11.335 metri patrati in Focsani, pe care urma a fi construit un Palat de Justitie in care vor functia Judecatoria Focsani si Tribunalul Vrancea. La pachet a venit si actualul imobil in care se imparte justitia in Focsani.

justitie-politicaPotrivit raportului de bilant al Tribunalului Vrancea, abia la inceputul anului 2014 au fost insa alocate resurse bugetare in acest sens, pentru „ingradirea terenului situat pe Str. Lupeni, pentru a fi respectate normele privind protectia mediului” si „urmeaza ca in cel mai scurt timp sa fie initiate demersurile pentru aprobarea notei de fundamentare in vederea construirii noului Palat al Justitiei, cat si pentru intocmirea studiilor necesare inceperii lucrarilor”.

In prezent, Tribunalul Vrancea si Judecatoria Focsani functioneaza intr-o cladire special amenajata si data in folosinta in 2012, urmand ca activitatea in acest imobil sa aiba loc pana la construirea unui Palat de Justitie, „croit dupa nevoile si statutul justitiei”. Insa nu toate sectiile tribunalului functioneaza aici. Astfel, sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Vrancea (fosta Sectie comerciala) s-a mutat inca din noiembrie 2006 intr-o locatie preluata in administrare de la Curtea de Conturi Vrancea.

Desi in raportul de bilant pe anul trecut se mentioneaza clar ca bugetul alocat pentru 2013 a fost unul de austeritate, se spera totusi ca primele demersuri pentru construirea unui nou palat sa poata fi demarate acum.

„Asa cum s-a mentionat, urmeaza ca in cel mai scurt timp sa fie initiate demersurile pentru aprobarea notei de fundamentare in vederea construirii noului Palat al Justitiei, cat si pentru intocmirea studiilor necesare inceperii lucrarilor ( studii hidrogeotehnice, de prefezabilitate etc.). … Ca si urgenta, se va avea in vedere in anul 2014, in primul rand, ingradirea terenului situat pe Str. Lupeni, pentru a fi respectate normele privind protectia mediului. In acest sens au fost alocate resurse bugetare la inceputul anului 2014”, se arata in raportul de bilant pe 2013.

Potrivit documentului mentionat, bugetul final de venituri si cheltuieli aprobat pentru anul 2013 a inclus cheltuieli de personal in valoare de 18.656.571 lei, cu bunurile si serviciile in valoare de 1.366.453 lei, de sanatate in valoare de 2.000 lei, active nefinanciare in suma de 19.000 lei, iar cheltuielile judiciare si extrajudiciare derivate din actiuni in reprezentarea intereselor statului au fost in suma de 4.000 lei.

„Cresterea cheltuielilor bugetare fata de anul 2012 sunt consecinta cresterii cheltuielilor cu utilitatile, ca urmare a faptului ca in noul spatiu functioneaza sisteme moderne de tratare si ventilare a aerului, cresterea cheltuielilor cu onorariile din oficiu ca urmare a implementarii procedurii privind plata onorariilor din oficiu, cresterea costurilor materialele cu caracter functional ca urmare a intrarii in vigoare a Noului Cod de Procedura Civila.

De asemenea, se constata o scadere a costurilor cu telefonia si acele materiale si servicii indirecte in activitatea de justitie ca urmare, fie a unei politici de reducere a costurilor, fie a nealocarii de fonduri de catre ordonatorul principal de credite. In prezent ponderea cea mai mare in totalul cheltuielilor o reprezinta onorariile din oficiu, cheltuielile cu utilitatile (77%) si materialele cu caracter functional (12%). … Prelungirea efectelor OUG 34/2009 si in anul 2013 a dus la imposibilitatea achizitiilor de mobilier si alte echipamente care ar fi contribuit la o mai buna functionare a instantelor si imbunatatirea conditiilor de lucru”, se mai arata in bilantul pe anul trecut.

Revenind la terenul destinat noului Palat, discutii in acest sens au fost purtate intre autoritati de ani buni. Astfel, in 2008  a existat o corespondenta intre Ministerul Justitiei si toate autoritatile locale din Vrancea, insa o decizie pentru acel teren a fost luata oficial abia in 2011. La acea data, de la Consiliul Judetean Vrancea a plecat terenul si imobilul care este actuala „casa” a Tribunalului Vrancea si a Judecatoriei Focsani, in schimb primind vechiul Palat de Justitie care fusese incadrat in clasa de risc seismic I.

Imobilul a intrat in patrimoniul Consiliului Judetean, care in acest moment isi propune sa il transforme in Centrul Unesco si Muzeul Vinului. Nicoleta Cristea, avocatura.com

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie