Raport INS: Castigul salarial mediu nominal net a crescut la 1.760 lei, in luna decembrie a anului trecut

 

Câstigul salarial mediu nominal net a fost de 1.760 lei în luna decembrie a anului trecut, în crestere fata de luna precedenta cu 110 lei (6,7%), potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate joi.

portmoneu cu baniCâstigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.430 lei în ultima luna a anului trecut, cu 6,7% mai mare decât în noiembrie 2013.

Valorile cele mai mari ale câstigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4.515 lei), iar cele mai mici în hoteluri si restaurante (940 lei).

Indicele câstigului salarial real pentru luna decembrie 2013 fata de luna precedenta, calculat ca raport între indicele câstigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 106,3%.

Fata de luna octombrie 1990, indicele câstigului salarial real a fost de 132,6%, cu 7,9 puncte procentuale mai mare fata de cel înregistrat în luna noiembrie 2013.

Potrivit INS, în cursul anului se înregistreaza fluctuatii ale câstigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile în functie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urma, la estomparea fluctuatiilor câstigului salarial lunar la nivelul întregului an.

În luna decembrie 2013 comparativ cu luna precedenta, în majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul câstigului salarial mediu net a înregistrat cresteri fata de luna noiembrie 2013 ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sarbatori, sfârsitul de an si pentru performante), sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) sau a realizarii de productii ori încasarilor mai mari (functie de contracte).

De asemenea, cresterile câstigului salarial mediu net au fost influentate în unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu câstiguri salariale mici.

Cele mai semnificative cresteri ale câstigului salarial mediu net s-au înregistrat dupa cum urmeaza: cu 26,7% în fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului; între 21% si 23,5% în fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice; între 18% si 19,5% în transporturi pe apa, telecomunicatii, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea hârtiei si a produselor din hârtie; între 15% si 18% în industria metalurgica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tranzactii imobiliare, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor din tutun; între 13% si 15% în extractia carbunelui superior si inferior, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea substantelor si a produselor chimice, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, fabricarea bauturilor, colectarea si epurarea apelor uzate.

Potrivit datelor INS, scaderile câstigului salarial mediu net fata de luna precedenta au fost cauzate de acordarea în luna precedenta a primelor ocazionale ori de nerealizarile de productie ori încasarile mai mici (functie de contracte).

Cele mai semnificative scaderi ale câstigului salarial mediu net s-au înregistrat în transporturi aeriene (-3%), respectiv tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si încaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor) (-0,5%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat usoare cresteri ale câstigului salarial mediu net fata de luna noiembrie în sanatate si asistenta sociala (1,8%), respectiv în administratia publica (1,1%) ca urmare a acordarii de prime ocazionale ori sume din alte fonduri.

În învatamânt câstigul salarial mediu net a înregistrat o scadere (-3,7%), fiind influentat de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a începerii vacantei scolare.

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, câstigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,7%. Indicele câstigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 102,1%.(AS – autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie