Plenul CSM a decis ca independenta justitiei a fost afectata prin comunicatul referitor la DNA transmis de Consiliul Judetean Constanta

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis joi ca a fost afectata independenta justitiei prin comunicatul transmis de Consiliul Judetean Constanta în 15 ianuarie referitor la Directia Nationala Anticoruptie, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

CSMReferitor la afirmatiile presedintelui CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, formulate la adresa DNA în aceeasi zi, CSM a constatat ca acestea nu au fost de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, au mai spus sursele citate.

Plenul CSM a avut joi pe ordinea de zi raportul Inspectiei Judiciare privind apararea independentei si integritatii procurorilor DNA.

Raportul IJ concluziona ca declaratiile presedintelui CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, si pozitia Consiliului Judetean Constanta exprimata printr-un comunicat au afectat prestigiul justitiei.

Purtatorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea, a declarat luni pentru AGERPRES ca Inspectia Judiciara a finalizat verificarile, în urma sesizarii CSM, privind apararea independentei DNA fata de declaratiile lui Nicusor Constantinescu si fata de pozitia CJ Constanta exprimata printr-un comunicat iar concluziile sunt ca acestea au afectat prestigiul justitiei si au fost de natura sa conduca la afectarea încrederii în actul de justitie.

În 16 ianuarie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis sesizarea Inspectiei Judiciare pentru efectuarea de verificari privind apararea independentei DNA fata de declaratiile sefului CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, si fata de pozitia Consiliului Judetean Constanta exprimata printr-un comunicat.

Procurorul Oana Schmidt-Haineala a cerut atunci plenului CSM sa fie suplimentata ordinea de zi a sedintei cu sesizarea Inspectiei Judiciare pentru efectuarea de verificari privind apararea independentei DNA fata de declaratiile sefului CJ Constanta, Nicusor Constantinescu.

În 15 ianuarie, CJ Constanta, printr-un comunicat, condamna cu „tarie actiunea vadit abuziva si inumana” efectuata de mai multe persoane neidentificate asupra presedintelui Nicusor Constantinescu.

„Ca urmare a succesiunii faptelor întâmplate, consideram ca actiunea de azi este abuziva, nelegala si face parte din razboiul politic pe care DNA-ul condus de Traian Basescu îl duce împotriva oamenilor politici ai USL. Presedintele CJ, Nicusor Constantinescu, cere Parlamentului României desfiintarea prin lege a Directiei Nationale Anticoruptie, un aparat odios de politie politica aflat la îndemâna lui Traian Basescu si care s-a plasat prin actiunile sale deasupra justitiei române si a statului de drept”, se aprecia în comunicatul CJ Constanta.

Presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, a declarat în 15 ianuarie, la iesirea din sediul Serviciului Judetean al DNA, unde a fost dus pe baza de mandat pentru audieri, ca ceea ce i se întâmpla este „un abuz”, sustinând ca a fost luat cu „japca” pentru a i se aduce la cunostinta ca este învinuit de abuz în serviciu cu privire la realizarea unor proiecte judetene.

„Este un abuz ceea ce mi se întâmpla. Este o actiune politica a DNA Bucuresti. (…) Astazi eu am fost tratat ca un animal, ca un criminal”, a afirmat Constantinescu, adaugând ca nu a fost citat sa se prezinte la DNA.El a mai declarat ca DNA este o institutie care ar trebui desfiintata.”Acesti angajati, procurori si politisti DNA si cu politia politica de la Bucuresti fac ce vor în continuare, nu conteaza ca e USL la guvernare. Toti ar trebui dati afara, ar trebui desfiintata aceasta institutie politica DNA”, a spus Constantinescu.Procurorii DNA din Constanta au început urmarirea penala fata de presedintele CJ Constanta pentru sase infractiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinte deosebit de grave.(AS – autor: Madalina Cochinescu, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie