Operationalizarea Registrului electoral a fost modificata de Guvern prin ordonanta de urgenta

 

Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta privind operationalizarea Registrului electoral si modificarea Legii 33/2007 referitoare la alegerile pentru Parlamentul European, programate pentru luna mai a acestui an.

liste electoraleÎnregistrarea si actualizarea datelor de identificare a cetatenilor români cu drept de vot în Registrul electoral se realizeaza de catre persoane autorizate de primari, prevede OUG adoptata miercuri de Guvern, care mai stabileste ca delimitarea sectiilor de votare se comunica anual, pâna la 1 martie

Documentul prevede ca listele electorale permanente se întocmesc si se tiparesc de catre primari, pe baza datelor si informatiilor cuprinse în Registrul electoral. Listele se întocmesc într-un exemplar oficial, se semneaza de primar si de secretarul unitatii administrativ-teritoriale si se pastreaza într-un registru special cu file detasabile de secretarul unitatii administrativ-teritoriale.

În termen de 10 zile de la tiparirea listelor electorale permanente, primarul este obligat sa puna la dispozitia competitorilor electorali, la cererea si pe cheltuiala acestora, copii ale listelor electorale permanente. Primarul este obligat sa comunice Autoritatii Electorale Permanente orice modificare în listele electorale.

Înregistrarea si actualizarea datelor de identificare a cetatenilor români cu drept de vot înscrise în Registrul electoral se realizeaza, în mod permanent, de catre persoane autorizate de primari, prin dispozitie, cu sprijinul filialelor si birourilor Autoritatii Electorale Permanente. Persoanele autorizate de primari, prin dispozitie, opereaza direct în Registrul electoral, pe baza documentelor oficiale prezentate de persoana interesata sau comunicate de autoritati, potrivit atributiilor ce le revin conform legii.

Datele care se înscriu în Registrul electoral pentru fiecare alegator cu domiciliul în România sunt numele si prenumele, precum si numele avut înaintea casatoriei sau a modificarii administrative a numelui, data nasterii, codul numeric personal, tara în care îsi are resedinta, daca este cazul, adresa de domiciliu, adresa de resedinta si perioada de valabilitate a acesteia, seria si numarul cartii de alegator, seria si numarul actului de identitate, data emiterii actului de identitate si data expirarii actului de identitate.

Copiile de pe listele electorale permanente se întocmesc de catre primari în doua exemplare si cuprind: numele si prenumele alegatorului, codul numeric personal, domiciliul, seria si numarul actului de identitate, numarul circumscriptiei electorale, numarul colegiului uninominal pentru alegerea Camerei Deputatilor, numarul colegiului uninominal pentru alegerea Senatului, numarul sectiei de votare, precum si o rubrica destinata semnaturii alegatorului. Copiile de pe listele electorale permanente se semneaza de primar si de secretarul unitatii administrativ-teritoriale. Un exemplar se pastreaza de catre secretarul unitatii administrativ-teritoriale iar un exemplar se preda birourilor electorale ale sectiilor de votare.

Modificarile intervenite, dupa predarea copiilor de pe listele electorale permanente se comunica Autoritatii Electorale Permanente si biroului electoral al sectiei de votare în termen de 24 de ore, iar Autoritatea Electorala Permanenta comunica birourilor electorale de circumscriptie, în cel mult 48 de ore de la data constituirii acestora, numarul minim de semnaturi necesar pentru sustinerea candidaturilor independente în fiecare colegiu uninominal.

Radierea din Registrul electoral a unei persoane se face în caz de deces, pierdere a cetateniei române, interzicere a exercitarii drepturilor electorale sau de punere sub interdictie.

Actualizarea datelor de identificare a cetatenilor români cu drept de vot înscrise în Registrul electoral sau radierea acestora din Registrul electoral se realizeaza în cel mult 24 de ore de la data luarii la cunostinta de catre primari a cazurilor care impun actualizarea sau radierea, dupa caz.

Autoritatea Electorala Permanenta actualizeaza Registrul electoral cu datele si informatiile furnizate, în cel mult 10 zile lucratoare de la data primirii acestora.

Citeste mai departe pe mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie