Lista tarilor membre UE in care romanii pot beneficia de servicii medicale decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate
Asiguratii care se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene pentru a primi tratament medical au dreptul de a beneficia, la cerere, de rambursarea contravalorii serviciilor medicale. Lista tarilor membre UE in care romanii pot beneficia de aceasta facilitate a fost completata recent, printr-un act normativ recent publicat in Monitorul Oficial.
Asiguratii romanii pot beneficia de servicii medicale in toate tarile Uniunii Europene, in baza Directivei Europene 24/2011 privind aplicarea drepturilor pacientilor in cadrul asistentei medicale transfrontaliere. Aceasta directiva este transpusa in legislativa romaneasca de Ordinul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 729/2009. In baza acestui act normativ, asiguratii care se deplaseaza intr-un stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a primi tratament medical beneficiaza de rambursarea contravalorii serviciilor medicale la nivelul tarifelor din Romania, fara a depasi contravaloarea in lei a serviciilor achitate de asigurat.
Rambursarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale suportate de asiguratul din sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se efectueaza de catre casa de asigurari de sanatate unde este luata in evidenta persoana asigurata. Totodata, rambursarea se realizeaza catre asigurat, la solicitarea acestuia, a unui membru al familiei (parinte, sot/sotie, fiu/fiica) sau a unei persoane imputernicite de acesta, in lei.
Mai mult, asiguratul isi poate primi banii inapoi doar daca serviciul medical acordat intr-un alt stat si achitat de catre asigurat face parte din pachetul de servicii de baza din sistemul de asigura sociale de sanatate din Romania.
Important! Rambursarea se realizeaza in termen de maximum 90 de zile de la finalizarea procedurii de verificare si avizare de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Lista tarilor in care te poti trata medical pe banii statului roman
Lista tarilor din Europa in care asiguratii romani se pot deplasa pentru a se trata medical a fost completata recent, prin Ordinul CNAS nr. 36/2014 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind rambursarea si recuperarea cheltuielilor reprezentand asistenta medicala acordata in baza documentelor internationale cu prevederi in domeniul sanatatii la care Romania este parte, aprobate prin Ordinul presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 729/2009, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 88, din 4 februarie 2014.
Concret, pana acum, romanii primeau de la stat banii aferenti tratamentului urmat in urmatoarele tari:
- Austria
- Belgia
- Bulgaria
- Cehia
- Cipru
- Danemarca
- Elvetia
- Estonia
- Finlanda
- Franta
- Germania
- Grecia
- Irlanda
- Italia
- Letonia
- Lituania
- Luxemburg
- Marea Britanie
- Malta
- Olanda
- Polonia
- Portugalia
- Slovacia
- Slovenia
- Spania
- Suedia
- Ungaria
De-acum, conform Ordinului CNAS nr. 36/2014, la cele 27 de state membre UE se adauga si alte 3 state membre ale Spatiului Economic European:
- Islanda
- Liechtenstein
- Norvegia
Cand nu primesti banii inapoi de la stat?
Totusi, sunt si cazuri in care asiguratul nu isi va primi banii inapoi.
Mai exact, potrivit legislatiei in vigoare, in conditiile in care un asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se deplaseaza intr-un stat membru UE pentru a primi tratament medical, fara aprobarea prealabila a casei de asigurari de sanatate unde este luat in evidenta ca persoana asigurata, acesta suporta contravaloarea serviciilor medicale acordate.
In plus, daca asiguratului roman, aflat pe teritoriul unui stat UE, i se acorda asistenta medicala fara ca acesta sa prezinte cardul european de asigurari sociale de sanatate sau acesta nu este recunoscut de unitatea sanitara de la locul de sedere, asiguratul va suporta contravaloarea serviciilor medicale acordate. Mirela Oprea, avocatnet.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!