ANAF a aprobat procedura raspunderii solidare. Vezi cum se aplica

 

Reprezentantii legali ai unei societati comerciale ar putea fi pusi la plata, in cazul in care aceasta are datorii, dupa ce ANAF a aprobat procedura prin care poate fi angajata raspunderea solidara, care a si intrat in vigoare. Specialistii spun, insa, ca noile reglementari publicate de Fisc nu aduc toate clarificarile pentru ca masura sa poata fi aplicata corespunzator. Potrivit noilor reguli, pentru a determina raspunderea solidara, organul fiscal va trebui sa analizeze o serie de documente, urmand ca in final sa emita o decizie de angajare a raspunderii, prin care va specifica obligatiile de plata ale reprezentantilor legali, sume ce vor trebui achitate de acestia in aproximativ 20 de zile.

anaf noua siglaConform Codului de procedura fiscala, raspund in solidar cu firma aflata in datorii anumite categorii de persoane care fac parte din acea firma. Dincolo de aceste prevederi, in Codul de procedura fiscala nu se precizeaza cum vor raspunde persoanele respective in fata organelor fiscale.

Pentru a clarifica aceasta situatie, ANAF a emis Ordinul nr. 127/2014 prin care a aprobat Instructiunile privind aplicarea procedurii de angajare a raspunderii solidare. Documentul a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 85 din 4 februarie 2014 si a intrat in vigoare la aceeasi data.

Potrivit actului normativ, masura de angajare a raspunderii in solidar va fi aplicata de organul fiscal cu competente in executarea silita a debitorului principal, adica a firmei.

De asemenea, pentru stabilirea persoanelor fizice si/sau juridice asupra carora va fi aplicata masurii raspunderii solidare, organul fiscal va identifica, evalua si gestiona toate documentele relevante care vor sta la baza demararii procedurii. Conform ordinului ANAF, acestea sunt:

  • documente referitoare la declararea insolvabilitatii debitorului;
  • acte si fapte din care sa rezulte reaua-credinta a persoanelor fizice sau juridice a caror raspundere va fi angajata;
  • documente referitoare la istoricul persoanei juridice debitoare: obiect de activitate, modificarile actului constitutiv, capital social, majorari de capital, sediul social sau modificari ale acestuia, administratori, actionari, directori, cenzori, hotarâri ale adunarii generale a actionarilor si altele;
  • documente referitoare la istoricul codebitorilor;
  • documente privind originea debitelor, respectiv decizii de impunere, rapoarte de inspectie fiscala, evidenta pe platitori, declaratii fiscale si altele;
  • date din evidenta proprie (RECOM, Dispecer 3, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara etc.).

In cazul documentelor din care poate sa rezulte reaua-credinta a persoanelor fizice sau juridice, a caror raspundere va fi angajata, nu este definita expresia “rea-credinta” si nici nu sunt oferite indicatii clare in acest sens.

Astfel, tocmai aspectele neclare intalnite in practica nu sunt lamurite prin procedura recent aprobata de ANAF, a declarat pentru AvocatNet.ro Luisiana Dobrinescu, avocat fondator al casei de avocatura Dobrinescu Dobrev.

“Aceasta procedura era necesara tocmai pentru ca practica este deficitara, insa procedura este perfectibila in punctele esentiale”, a precizat avocatul.

Mai exact, Luisiana Dobrinescu ne-a explicat ca in ultimii trei ani jurisprudenta privind raspunderea solidara a fost nesemnificativa ca volum, iar pe spetele existente deciziile instantelor au fost in favoarea contribuabililor.

“Din cauza intelesului fin al expresiei rea-credinta instantele au dat castig de cauza contribuabillor. Procedura nu ofera niciun ajutor in definirea acestei expresii sau macar indicii. Nu aduce niciun plus. De asemenea, marile probleme raman. Exact pe punctele nevralgice procedura nu spune nimic”, a declarat avocatul.

Procedura raspunderii solidare difera in functie de categoria de persoane carora se aplica. Astfel, organul fiscal va intreprinde anumite operatiuni in functie de persoanele pe care le va verifica, care sunt clasificate de Codul de procedura fiscala dupa cum urmeaza:

  • persoane care raspund solidar pentru obligatiile de plata restante ale debitorului;
  • persoane care raspund solidar obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil;
  • persoane juridice care raspund solidar pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil sau insolvent daca, direct ori indirect, controleaza, este controlata sau se afla sub control comun cu debitorul.

Citeste mai departe pe avocatnet.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie