Curtea de Apel Bucuresti a decis ca Alexandru Visinescu a lucrat pentru Securitate

 

Curtea de Apel Bucuresti a decis miercuri ca Alexandru Visinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sarat, a fost lucrator al Securitatii comuniste.

alexandru visinescuJudecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au admis o cerere a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) privind constatarea calitatii de lucrator al fostei Securitati în cazul lui Alexandru Visinescu.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

În septembrie 2013, Colegiul CNSAS a apreciat ca Alexandru Visinescu, în calitate de angajat al fostei Securitati, având gradele de locotenent (1952, 1957), locotenent major (1957, 1959), capitan (1960 – 1963) si functiile de sef Birou Inspectii – Penitenciarul Jilava (1952), comandant al Penitenciarului Râmnicu – Sarat din cadrul Directiei Generale a Penitenciarelor (1960 – 1963), a desfasurat activitati prin care a îngradit drepturi si libertati fundamentale ale omului.

Pe 3 septembrie 2013, Alexandru Visinescu a fost pus sub acuzare de procurorii Parchetului de pe lânga Înalta Curte pentru savârsirea infractiunii de genocid.

„Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie au dispus începerea urmaririi penale fata de Alexandru Visinescu sub aspectul savârsirii infractiunii de genocid, constând în aceea ca în perioada 1956 – 1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sarat, a supus colectivitatea reprezentata de detinutii politici încarcerati în Penitenciarul Râmnicu Sarat la conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea fizica a acestora, prin actiuni ce depasesc cadrul legal (lipsa medicamentelor si a îngrijirii medicale, refuzul de a acorda asistenta adecvata, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer catre spitalele penitenciar, degradarea starii de sanatate a condamnatilor prin lipsa hranei, lipsa încalzirii, pedepsele aplicate discretionar si abuziv detinutilor, conditii de detentie inumane, rele tratamente, bataia si alte violente, ignorarea adreselor si sesizarilor formulate de catre detinuti)”, sustine Parchetul General.

Alexandru Visinescu este unul dintre cei 35 de tortionari identificati de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Împotriva sa a fost depusa o sesizare penala pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de fostii detinuti politici drept „un individ extrem de crud”.

În urma investigatiilor desfasurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indica faptul ca, în perioada în care lt. col. (r) Alexandru Visinescu a îndeplinit functia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sarat, 1956-1963, detinutii politici au fost supusi unui regim de detentie extrem de dur.

Potrivit IICCMER, acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la conditiile inumane de detentie, care au dus în final la decesul unor detinuti politici aflati în executarea pedepselor privative de libertate în aceasta închisoare.

Alexandru Visinescu are 89 de ani si traieste în Bucuresti.(AS – autor: Eusebi Manolache, editor: Georgiana Tanasescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie