UNBR: Modificarile legii privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat au intrat in vigoare la 1 februarie 2014

 

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, (UNBR), anunta intrarea in vigoare incepand cu 1 februarie 2014, a modificarilor Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat introduse prin Legea nr. 187 din 24 octombrie 2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

uniunea nationala a barourilor din romania UNBRUNBR mai prezinta si un extras din Legea nr. 187/2012, pe care il redam mai jos:

Extras din Legea nr. 187/2012:

Art. 51
Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 98 din 7 februarie 2011, cu modificarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1.La articolul 14, litera d) se abroga.
2.Articolul 39 va avea urmatorul cuprins:
“Art. 39
(1) În exercitarea profesiei, avocatii sunt ocrotiti de lege, fara a putea fi asimilati functionarilor publici, cu exceptia situatiilor în care atesta identitatea partilor, a continutului sau datei unui act.
(2) Avocatul este obligat sa respecte solemnitatea sedintei de judecata, sa nu foloseasca cuvinte sau expresii de natura a aduce atingere autoritatii, demnitatii si onoarei completului de judecata, procurorului, celorlalti avocati si partilor ori reprezentantilor acestora în proces.
(3) Avocatul nu raspunde penal pentru sustinerile facute oral sau în scris, în forma adecvata si cu respectarea prevederilor alin. (2), în fata instantelor de judecata, a organelor de urmarire penala sau a altor organe administrative de jurisdictie si nici daca sunt în legatura cu consultatiile oferite justitiabililor ori cu formularea apararii în acea cauza, daca ele sunt facute cu respectarea normelor de deontologie profesionala.
(4) Nerespectarea de catre avocat a prevederilor alin. (2) si (3) constituie abatere disciplinara grava. Raspunderea disciplinara nu exclude raspunderea penala sau civila.”
3.La articolul 60, alineatul (6) va avea urmatorul cuprins:
“(6) Folosirea fara drept a denumirilor «Barou», «Uniunea Nationala a Barourilor din România», «U.N.B.R.» ori «Uniunea Avocatilor din România» sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum si folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat în alte conditii decât cele prevazute de prezenta lege constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.”

Art. 246
Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 510 din 24 iulie 2009, cu modificarile si completarile ulterioare, intra în vigoare la data de 1 februarie 2014.

I.T.F.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie