Una dintre cele mai prost platite meserii din Romania: Croitor pentru Zara si H&M

 

138.000 de români taie, cos si calca zilnic milioane de rochii, fuste si bluze pe ale caror etichete stau scrise branduri internationale precum Zara, H&M, Max Mara sau Moncler. Este a zecea meserie din România ca popularitate si una dintre cele mai prost platite. Nu numai ca lohnul nu a renuntat la România, dar traieste deja o a doua tinerete pe piata locala.

croitorieÎntr-o perioada când marile combinate industriale abia îsi mai trag sufletul, iar multe din micile orase din România pierd fabricile în jurul carora au fost construite, producatorii de textile în sistem lohn ramân una dintre putinele oportunitati de angajare. „Am fost plecat din tara câtiva ani, însa m-am întors în România pentru ca m-am casatorit si am decis sa îmi întemeiez aici o familie. Am lucrat întâi într-un abator, unde munca era grea, dar salariul era mai mare. Am ajuns aici (la producatorul de textile Alison Hayes, n.red.) din cauza unor probleme de sanatate. Munca e mai usoara, însa si salariul e mai mic. Alte optiuni de angajare nu sunt“, spune Victor, un tânar de 26 de ani care locuieste în Urziceni, judetul Ialomita.

Întoarcerea românilor din vest, unde criza a accentuat problema locurilor de munca, scaderea salariilor si somajul în crestere de pe piata locala au devenit factori favorizanti pentru industria de lohn, care începuse sa piarda teren în România înainte de criza, când pretentiile românilor erau mai mari.

În acest context, producatorii de textile au ajuns în topul celor mai mari trei angajatori locali în 11 judete din România. Astfel, în judetul Ialomita, unul dintre cele mai sarace din România, exista 2.750 de croitori, producatorii de textile fiind cel mai mare angajator local.

Judetul din sud-estul tarii, aflat în coasta Capitalei, are printre cele mai ridicate rate ale somajului (circa 7,5%) si printre cele mai mici salarii medii din tara.

În orasul Urziceni din acelasi judet si-au amplasat turnul de comanda britanicii de la Alison Hayes, unul dintre cei mai mari cinci producatori locali de textile. Peste 1.300 de angajati, 700.000 de haine produse lunar pentru retaileri internationali precum Top Shop, Primark sau Debenhams, doua fabrici, un centru de prototipuri si afaceri de peste 40 de milioane de euro, asa s-ar rezuma pe scurt businessul Alison Hayes în România.

Citeste mai departe pe businessmagazin.ro

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie