Fondul Proprietatea isi reduce capitalul social

 

Actionarii FP au aprobat reducerea capitalului social cu 676 milioane lei, o suma apropiata de profitul obtinut de Fond în 2013. Astfel este ocolit impozitul pe dividende, cvorumul necesar reducerilor ulterioare de capital social fiind coborât simultan de la 50% la 25%. Daca ASF îsi da avizul se creaza discriminari între fostii si actualii investitori ai FP.

Fondul proprietateaFaptul ca reducerea capitalului social nu este accidentala, motivata de realitatile pietei (motiv ce ar putea fi invocat de actionarii unei companii ce opereaza în functie de cere si oferta si mai greu de un fond de investitii ce administreaza doar participatii) o arata modificarea cvorumului pentru deciziile ulterioare de acelasi tip. Astfel, daca pentru a majora capitalul social a ramas pragul de 50% din numarul total de voturi, pentru reducerea capitalului social actionarii au decis sa coboare la un cvorum de 25%. În plus, reducerea capitalului social cu 0,05 lei (de la 1 leu la 0,95 lei/actiune) coincide cu profitul realizat anul trecut de Fond (0,0495 lei/actiune). De altfel, managerul FP, Greg Konieczny, le-a spus actionarilor ca nu trebuie platit impozit pentru banii pe care îi vor primi si ca Fondul va încerca sa obtina o pozitie oficiala de la autoritati în ceea ce priveste acest subiect, potrivit Mediafax. Reprezentantii FP au invocat o prevedere din codul fiscal, potrivit careia distributiile de bani nu sunt asimilate dividendelor, astfel ca nu se plateste impozit, ipoteza confirmata pentru România Libera de consultantul Dan Schwartz.

Justificarea reducerii de capital social? Potrivit hotarârii AGA, “reducerea este justificata de optimizarea capitalului social al FP, implicând restituirea catre actionari a unei cote-parti din aporturi”. Aici poate fi calcâiul lui Achile: aporturile au fost facute în majoritate de alti actionari decât cei care urmeaza sa le reprimeasca acum. FP a fost creat pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul communist. Majoritatea acestora si-au vândut însa actiunile la preturi derizorii în perioada 2007-2009 (pretul a coborât pâna la 0,1 lei fata de cotatia actuala de peste 0,8 lei) cât timp Fondul nu era listat la bursa iar în prezent investitorii straini au cea mai mare pondere în actionariat. Reducerea capitalului social în loc de a distribui catre actonari profitul rezultat din lichidarea participatiilor sub forma de dividende genereaza un avantaj fiscal celor care au profitat oricum de subevaluarea actiunilor FP.

O alta paralela se poate face între investitorii SIF si cei ai FP. Desi este vorba de fonduri închise cotate în toate cele 6 cazuri, niciodata SIF-urile n-au încercat sa ocoleasca impozitul pe dividende prin reducerea de capital social, desi dupa 2008 investitorii lor au fost puternic loviti de scaderea cotatiilor (de la aproape 100.000 puncte în 2007 indicele BET-FI coborâse în 2009 sub 10.000). Daca ASF da unda verde acestui tip de operatiuni practica la nivelul BVB se poate generaliza, iar statul va numara câteva sute de milioane de lei din impozite mai putin (reducerea de capital social cu 676 miloane de lei decisa la FP scuteste actonarii de plata unui impozit pe dividende de 108 milioane lei).

Fondul Proprietatea este implicat în operatiuni de lichidare accelerata la presiunea unor fonduri din actionariat (Elliott, Manchester Securities) si a renuntat în ultima perioada integral la detinerile de actiuni la Transgaz, la pachete de actiuni Petrom si cauta în continuare cumparatori pentru distribuitorii de energie din portofoliu. Sumele rezultate din aceste operatiuni n-au fost folosite însa integral pentru dividende, ci s-a utilzat pârghia rascumpararii de actiuni proprii, fapt ce a oferit actionarilor un avantaj suplimentar-cerere asigurata pentru facilitarea exiturilor (si-au putut vinde actiunile la preturi în crestere). La AGA de ieri, Konieczny a mentionat ca Fondul nu poate începe al treilea program de rascumparare de actiuni, întrucât FP a ajuns la limita maxima legala de actiuni pe care o companie poate sa o detina din capital, respectiv 10%. Reprezentantii FP nu au dorit sa comenteze decizia din AGA iar cei ai ASF nu ne-au oferit deocamdata o pozitie oficiala. Cristian Dogaru, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie