Directorul Complexului Energetic Oltenia, despre seful CFR Marfa: Era un foarte bun profesionist, cu o fire vulcanica

 

Dragos Draghici si-a exprimat dorinta de a obtine contractul de transport carbune, contract care l-a aruncat dupa gratii pe Gruia Stoica. Asa a declarat în fata procurorilor Laurentiu Ciurel, directorul Complexului Energetic Oltenia, care nu a putut sa spuna daca licitatia pe care urma s-o organizeze l-a bagat în mormânt pe Draghici.

Dragos-Alexandru DraghiciAudierile în dosarul în care patronul Grupului Feroviar Român, Gruia Stoica, a fost arestat preventiv pentru cumparare de influenta continua.

Procurorii anticoruptie l-au chemat luni, pentru a-i lua declaratii, pe directorul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurentiu Ciurel. Acesta a explicat, în calitate de martor, modalitatea în care urma sa fie organizata deja celebra licitatie privind acordarea unui contract de transport carbune, licitatie care l-a bagat pe afaceristul Gruia Stoica dupa gratii, si care se pare i-a adus moartea sefului CFR Marfa, Dragos Draghici.

„Am fost chemati toti directorii care am semnat documentele în legatura cu licitatia. Caietul de sarcini nu a fost modificat de la bun început, nu a fost nici un fel de influenta. Am citit si eu în presa, nu stiu daca s-a dat mita sau a fost doar o propunere”, a declarat Ciurel.

Laurentiu Ciurel: „Nu îl cunosc pe Doru Bostina!“

Ciurel a mai dat detalii procurorilor si în legatura cu ofertele depuse de catre cele patru companii interesate de contractul de transport carbune, printre care GFR, firma lui Gruia Stoica, si CFR Marfa, al carei director, Dragos Alexandru Draghici, a murit duminica în urma unui atac vascular cerebral.

La iesirea din sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), directorul CEO a precizat ca în cursul anului 2013 s-a întâlnit cu reprezentanti ai GFR si CFR, dar a precizat ca nu îl cunoaste pe avocatul Doru Bostina, acuzat de trafic de influenta în acest dosar, cu toate ca CEO a încheiat în urma cu mai multi ani un contract de consultanta cu societatea civila de avocati reprezentata de acesta.

În schimb, Ciurel a admis ca s-a întâlnit de cel putin patru ori cu Dragos Alexandru Draghici. „Îmi pare rau de moartea sa. Era un foarte bun profesionist, cu o fire vulcanica. Din ce stiu, îsi dorea foarte mult sa câstige acest contract”, a punctat Ciurel.

Atacul cerebral l-a ucis pe directorul CFR Marfa

De altfel, scandalul care s-a lasat cu arestarea lui Gruia Stoica a izbucnit dupa ce Draghici a intrat în coma în urma unui atac vascular cerebral, fiind supus unei interventii chirurgicale. Pe 2 februarie, la ora 18.30, Dragos Draghici a murit.

Apropiatii acestuia nu exclud posibilitatea ca seful CFR Marfa sa fi murit din cauza presiunilor venite odata cu apropierea licitatiei. Mai ales ca din interceptarile procurorilor reiese cum Gruia Stoica îl avertiza pe Bostina de faptul ca nu-i va fi usor sa discute cu Draghici despre licitatie: „Dupa convorbirea telefonica, Stoica îl aduce în discutie pe directorul general al CFR Marfa, Dragos Draghici, si îi spune lui Bostina ca «Ala de la CFR Marfa are atâta mândrie în (foloseste cuvinte obscene) e atât de dobitoc, încât nu stiu ce o sa faci».

În timpul aceleiasi întâlniri, omul de afaceri Gruia Stoica îl preseaza pe Bostina si îi spune ca ar trebui urgentate actiunile de influentare asupra lui Draghici, prin intermediul lui Gaurean, pentru ca „merita”, se arata în referatul procurorilor prin care cereau arestarea lui Stoica.

„Trebuie precizat ca, în cauza, nu s-a putut proceda la audierea numitului Draghici Dragos întrucât în seara zilei de 23.01.2014 a suferit un atac cerebral, la acest moment aflându-se în coma, asa cum rezulta din cuprinsul verificarilor efectuate la Spitalul Elias”, mai arata anchetatorii.

Omul de afaceri Gruia Stoica, patronul GFR, a ajuns pe 29 ianuarie dupa gratii, fiind acuzat de procurorii DNA ca în schimbul unei spagi pe 3 milioane de euro a încercat sa influenteze fosti sau actuali demnitari pentru a câstiga o licitatie oraganizata de CEO. În acelasi caz este vizat si avocatul Doru Bostina, acuzat de trafic de influenta, pe care procurorii au decis sa îl lase liber, acesta primind însa interdictia de a parasi tara.

Cine era Dragos Draghici

Dragos Alexandru Draghici (43 de ani), jurist de profesie, a fost numit director general al CFR Marfa în februarie 2013, el fiind, totodata, membru al Consiliului de Administratie al companiei de stat. El lucrase anterior în managementul unor companii nationale si multinationale, iar înainte de a veni la CFR Marfa a fost manager în cadrul NIS Petrol SRL, divizia din Serbia a Gazprom Neft.

Potrivit ultimei declaratii de avere, Draghici detinea un teren intravilan de 456 de metri patrati, dobândit prin vânzare-cumparare în 2001, în cote egale cu Cleopatra Maftei. De asemenea, el era proprietarul unui case în Bucuresti, de 288 de metri patrati, cumparata în 2005, însa imobilul se afla în litigiu cu executare silita, procedura fiind începuta din anul 2010 si suspendata temporar în 2012 si în 2013.

Fostul manager privat al CFR Marfa mai detinea un autoturism Opel, bunuri sub forma de metale pretioase, obiecte de arta si ceasuri de 160.000 de euro, dar si o caseta de valori la UniCredit, din 2010, cu 125.000 de euro. Draghici a vândut în 2012 o casa de locuit catre o persoana juridica cu 200.000 de euro si i-a împrumutat lui Sos Aurelian Gabriel o suma a carei valoare la zi era în august 2013 de 90.000 de euro.

El a contractat în 2007 un credit de la Volksbank pe o perioada de 35 de ani în valoare de 540.000 de euro. Era casatorit si avea o fata eleva. Mihai Stoica, Claudia Spridon, Adina Vlad, adevarul.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie