Comisia pentru revizuirea Constitutiei a decis ca Avocatul Poporului nu mai poate fi revocat din functie de Parlament

 

Comisia pentru revizuirea Constitutiei a decis marti ca Avocatul Poporului nu mai poate fi revocat din functie iar interceptarile telefonice pot fi dispuse de judecatorul instantei competente sa judece fondul cauzei numai în cursul procesului penal.

ConstitutiaPotrivit unor amendamente votate de membrii comisiei, Avocatul Poporului nu mai poate fi revocat din functie de Parlament iar mandatul sau poate înceta doar în caz de deces, de incompatibilitate sau de demisie.

Potrivit unui alt amendament adoptat de comisie, „Avocatul Poporului este institutia autonoma care are drept scop apararea si promovarea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice în raport cu institutiile publice”.

Comisia pentru revizuirea Constitutiei a mai adoptat un amendament în care se arata ca interceptarile telefonice se dispun numai de judecatorul instantei competente sa judece fondul cauzei si numai în cursul procesului penal.

„Interceptarea si înregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon ori prin alt mijloc electronic de comunicare, înregistrarea în mediul ambiental, localizarea sau urmarirea prin GPS ori prin alte mijloace electronice de supraveghere, înregistrarea de imagini, obtinerea listei convorbirilor telefonice ori alte asemenea tehnici prevazute de lege se dispun de judecatorul instantei competente sa judece fondul cauzei si numai în cursul procesului penal”, stipuleaza amendamentul.

Un alt amendament adoptat la capitolul Dreptul persoanei vatamate de o autoritate publice prevede ca: „statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Raspunderea statului este stabilita în conditiile legii si nu înlatura raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta. Statul exercita dreptul de regres, în conditiile legii”.(AS-autor: Dana Piciu, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie