Comisia de revizuire a Constitutiei vrea ca parlamentarii sa nu mai fie judecati de ICCJ
Comisia Constituanta a decis ieri sa-i ia Înaltei Curti de Casatie si Justitie competenta de a judeca parlamentari, care ar urma sa ajunga astfel la mâna instantelor locale.
Asaltul asupra Justitiei continua, de data asta sub pretextul modificarii Constitutiei. Reîntoarsa ieri la lucru, Comisia Constituanta condusa de Crin Antonescu a stabilit ca parlamentarii sa nu mai fie judecati de Înalta Curte de Casatie si Justitie, ca pâna acum.
Decizia a fost luata în contextul în care, numai în luna ianuarie, ÎCCJ a pronuntat condamnari în dosarele mai multor parlamentari sau fosti ministri: Adrian Nastase (4 ani cu executare), Relu Fenechiu (5 ani cu executare), Tudor Chiuariu (3 ani si jumatate cu suspendare) si Zsolt Nagy (4 ani cu suspendare).
Cum au descoperit alesii egalitatea
Conform Agerpres, argumentul principal invocat în Comisia Constituanta a fost ca parlamentarii trebuie sa aiba acelasi regim ca orice cetatean.
„Trebuie sa aiba un regim comun, si atunci competenta pentru a judeca procesele când persoanele care au calitatea de deputat sau senator trebuie sa ramâna la instantele obisnuite. Am scos competenta de judecata care apartine ÎCCJ”, a spus vicepresedintele comisiei, Ioan Chelaru (PSD).
Presedintele Comisiei, Crin Antonescu, a fost de acord cu el. „Acolo unde se judeca si cu procedurile cu care se judeca oricare dintre cetatenii României, acolo se judeca si parlamentarii, pentru ca suntem egali în fata legii. Sigur, acum în anumite cauze în evolutia unui proces, în apeluri, în recursuri, se poate ajunge (la ÎCCJ – n.r.), dar vorbim de situatia perfect comparabila a oricarui parlamentar cu a oricarui cetatean”, a spus Antonescu.
Dincolo de discursul egalitarist, modificarea este grava, pentru ca trimite parlamentarii de la ÎCCJ, ai carei judecatori sunt considerati a fi mai duri, catre instantele locale, ai caror judecatori ar putea fi mai sensibili la presiuni politice.
Decizia Comisiei este o sfidare a recomandarilor din Raportul MCV. Acestea specificau ca din procesul de revizuire a Constitutiei trebuie eliminate acele schimbari care ar putea oferi oportunitati sporite politicienilor de a atenta la independenta Justitiei.
Mai mult, parlamentarii au luat aceasta decizie în ziua în care conducerea CSM s-a întâlnit cu reprezentantii Ambasadei SUA, pe agenda figurând inclusiv modificarea Constitutiei.
Amnistierea, respinsa
În schimb, proiectul de lege privind amnistia nu mai este sustinut de PSD, dupa cum a anuntat presedintele partidului, Victor Ponta. „Categoric, nu. Nu se mai reia proiectul în aceasta sesiune. Nu se mai discuta despre gratiere, amnistie. Nu mai exista o sustinere în USL pentru acest proiect. (…) Atât timp cât aceasta majoritate parlamentara este împotriva, evident ca nu trece asa ceva”, a spus Ponta, citat de Agerpres. Întrebat daca proiectul va fi respins definitiv de parlamentari, el a spus ca aceasta este treaba Parlamentului. Laura Ciobanu, evz.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!