In cat timp vor ajunge cauzele penale mediabile la mediatori?

 

Observ, cu tristete, ca pentru oportunitatile pe care le ofera noile coduri penale in ceea ce priveste medierea depun eforturi pentru a le face cunoscute doar mediatorii.
Initiativele private ale mediatorilor, conferinte la Suceava, Targoviste si Galati, au fost anuntate pe site-ul Consiliului de Mediere dar nu am vazut nici un fel de alta implicare a CdM-ului.
Calendar1In perioada premergatoare intrarii in vigoare a noilor coduri, si chiar si acum, ar fi fost potrivit sa avem parte de o avalansa de stiri, materiale si aparitii in mass-media referitoare la medierea in cauzele penale, mai ales ca aria de aplicare s-a largit si nu mai discutam doar despre situatiile in care e nevoie de plangere prealabila sau despre partea civila a unui proces penal.
In schimb am vazut articole in care este scoasa in evidenta lipsa obligatiei de a participa la informarea obligatorie cu privire la mediere in cauzele penale. Aceasta „noutate” e veche de un an si totusi se vorbeste mai mult despre ea decat despre noile situatii din penal unde apelarea la mediere merge pe ideea de justitie restaurativa, pentru prima data in Romania.
Se insista atat de mult pe sedintele de informare, ne cramponam atat de mult de un demers care tine de promovarea medierii in randul potentialilor justitiabili si de educarea populatiei, incat scapam din vedere activitatea care aduce cu adevarat beneficii: MEDIEREA.

A fost nevoie sa treaca un an de la aplicarea noilor coduri civile pana cand s-a inscris in ECRIS optiunea de consfintire a acordurilor de mediere, timp in care mediatorii si judecatorii au facut slalom printre „incadrarile” permise de ECRIS pentru a putea pune in practica o prevedere legala. Si aici discutam doar despre modificarea unui program informatic.

In ceea ce priveste medierea penala e nevoie de mai mult decat atat. Vorbim despre modificarea procedurii de lucru a politiei, procurorilor si magistratilor.

CdM nu ofera nici un fel de informatii nici cetatenilor si nici corpului profesional al mediatorilor. Din nou suntem pe cont propriu si fiecare se descurca cum poate. Asta cel putin pana cand o sa inceapa cursurile de formare continua organizate de scolile de formare. Sa le acordam putin timp pentru abordarea neunitara a aspectelor importante ale medierii in penal. Asa incat sa trecem de la un curs la altul si sa ramanem tot in ceata.

Sunt intrigat de faptul ca dupa experienta lipsei de pregatire a intrarii in vigoare a codurilor civile s-a intamplat la fel si cu noile coduri penale. Totul este teorie. Am fost cu totii aruncati intr-o mare schimbare legislativa.

In cat timp vor ajunge cauzele penale mediabile la mediatori? Greu de estimat!

Cine va indruma sau trimite partile la mediatori?

Cine le va spune ca au aceasta varianta?
Pentru ca oamenii nu stiu.
De ce nu stiu?
Aceasta este intrebarea la care avem nevoie de un raspuns.

Dumi Muntean, mediator

Acest articol reprezinta opinia personala exclusiva  a autorului. MediereNet.ro nu îsi asuma reponsabilitatea pentru continutul acestui articol.

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

3 comentarii

  1. şortan eugenia spune:

    Eu am cerut să-mi comunice un răspuns la o solicitare a asociaţiei profesionale de mediere a conflictelor, a cărei preşedintă sunt, în care să-mi scrie că potrivit art. 2 alin (1^1) din Legea nr. 192/2006 cu modificările ulterioare, Dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face numai de către mediator, printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea sau cu proces verbal , după caz după ce în prealabil ,dacă părţile nu s-au prezentat împreună la mediator , s-a depus de către solicitant cererea de mediere şi s-a adresat celeilalte/celorlalte părţi în conflict, potrivit art 43 alin. (1), invitaţie la mediere . Am cerut acest răspuns pentru a mă putea adresa instanţel.or de judecată cu un act oficial de la un organ abilitat pentru a stopa procedurile prealabile pe care le fac avocaţii.
    Ei bine nu am putut beneficia de-un astfel de răspuns ci mi s-a trimis copia unei adrese cu nr. 7924/31.102013 în care se vorbeşte despre informarea făcută de judecători , procurori , avocaţi etc. iar nu de dovada cerută de lege pentru promovarea acţiunilor prevăzute de art. 60^1 din Legea nr. 192/2006 cu modificările la zi literele a-f). Sunt lucruri diferite . Eu am cerut un răspuns scurt care să stabilească faptul că orice alt act făcut de un profesionist al dreptului nu este valabil ca DOVADă DE ADMISIBILITATE A ACŢIUNII , decît dovada eliberată de mediator. Era simplu de răspuns dar nu mi s-a dat acel răspuns ci mi s-a trimis o copie de pe actul C.M. NR. 7924/31.10.2013. Regret acest aspect şi mă face să cred că nu avem niciun ajutor de la C.M.

  2. Cristian Pacuraru spune:

    Corect! Felicitari pentru articol.

  3. Vargan Vasile - Suceava spune:

    Stimate coleg Dumi M.
    Felicitari pentru articol,dar totusi suntem peste 9000 de mediatori,totusi ceilalti ce fac,ce atitudine au.Inca o data se confirma ca nu suntem uniti si doar simpozioanele judetene care sunt f.bune sunt doar cate o picatura intr-o mare de promovare a medierii.Inca o data felicitari pentru articol

Adaugă părerea ta


 

Distribuie