Banca Romana pentru Credit si Investitii – Cea mai noua banca de pe piata

 

Miercuri, pe 5 februarie, se naste, formal, singura banca din România cu zero credite neperformante. Dorinel Umbrarescu a strâns sub sigla Bancii Române pentru Credit si Investitii nume sonore ale finantelor

ghiseuOmul de afaceri Dorinel Umbrarescu, cunoscut si ca „regele  asfaltului“, a intrat în lumea selecta a proprietarilor de banci. Miercuri, pe 5 februarie, are loc prima Adunare Generala a Actionarilor Bancii Române pentru Credit si Investitii (BRCI), asa cum se va numi fosta ATE Bank România, preluata de Umbrarescu în aprilie 2013 pentru 10 milioane de euro.

Deocamdata, omul de afaceri este rezervat în ceea ce priveste planurile sale în domeniul financiar, însa numele pe care le-a adunat în conducerea celei mai noi banci din România spun multe. Un semn ca planurile drumarului moldovean sunt serioase vine si din zona Bancii Nationale, care nu doar ca nu a avut obiectii majore în privinta preluarii ATE, dar a si dat avizele pentru tranzactie  si pentru managemntul noii structuri într-o perioada foarte scurta.
De unde pleaca banca regelui asfaltului? Dintr-un punct în care se viseaza orice bancher din lume. BRCI va fi singura institutie de credit din România cu zero credite neperformante si o rata de solvabilitate de peste  40%, adica de   patru ori mai mare decât media pe sistem.

Capitalul social al institutiei, bani adusi de Umbrarescu, este de circa 37 de milioane de lei.

Statul grec l-a ajutat sa devina bancher

Cifrele speciale ale BRCI vin dintr-un context tot atât de special. Practic, Dorinel Umbrarescu a reusit sa fructifice la maximum oportunitatile aparute în urma unor decizii luate departe de România. Grupul Piraeus a fost nevoit sa achizitioneze ATE, banca de stat cu mari probleme atât în Grecia, cât si în România, la îndemnurile guvernului grec. Implicit, Piraeus s-a trezit în curte si cu subsdiara din România a bancii detinute de statul grec, o institutie de credit cu mari probleme careia i se ridicase chiar dreptul de a mai acorda credite si care înregistra cea mai mica solvabilitate din sistem.

În acest punct, apare omul de afaceri Dorinel Umbrarescu care, sfatuit probabil de viitorul presedinte BRCI si fost vicepresedinte al Raiffeisen, Marinel Burduja, s-a oferit sa scape Piraeus si BNR de o grija în plus, adaugându-si, în acelasi timp, o noua afacere  avantajoasa în portofoliu. În urma negocierilor cu Piraeus Bank,  a cumparat ATE.
Mai precis, Umbrarescu a achizitionat o licenta bancara si o parte a infrastructurii IT adica cele câteva computere cu softuri speciale înregistrate la Banca Nationala. Sediile, portofoliul de depozite dar si cea mai mare parte a portofoliului de credite al ATE au ramas la Piraeus Bank. Situatia extrem de complicata în care se afla ATE, banca tinuta „pe perfuzii“ de Piraeus a cântarit foarte mult nu doar în negocierile cu vânzatorul, ci si în demersurile pentru autorizare la BNR. Banca Nationala, care mai refuzase si alti doritori locali de banci cum ar fi Gigi Becali sau fondul de investitii care gestioneaza Patria Credit,, era, de aceasta data, pusa într-o situatie mai speciala, neavând niciun interes sa se trezeasca cu o banca prabusita, asa cum era, de facto, ATE. De aici, probabil, si rapiditatea cu care au fost acordate autorizarile.

Cine si cum  va conduce banca „regelui“

Dorinel Umbrarescu spune ca deocamdata nu ne poate da foarte multe detalii în ceea ce priveste banca, însa ne asigura ca nu se grabeste: „Mie îmi place sa fac lucruri durabile, asa cum am aratat deja“. Cât despre profilul si clientii tinta ai bancii, bacauanul sugereaza ca nu este foarte interesat de retail. „Înca se lucreaza la proceduri. Dar din principiu eu nu sunt adeptul sa dau împrumuturi unor oameni, iar apoi sa merg sa le iau de acasa frigiderul sau televizorul“, ne-a declarat omul de afaceri. Pare un moment potrivit ca  milionarul sa-si diversifice afacerile, având în vedere ca 2013 a fost un an slab pentru firmele de constructii pe care le detine. O banca aflata în portofoliul grupului îl poate ajuta sa-si finanteze la costuri mici celelalte afaceri sau, de exemplu, sa obtina în conditii mai avantajoase scrisori de garantie pentru licitatiile la care participa. Conform datelor CNADNR, în 2013, Tehnostrade a încasat o singura factura de la Compania de Drumuri, în valoare de 78 mil. lei. În conturile Spedition UMB au intrat de la CNADNR aproximativ 630 mil. lei, suma apropiata de veniturile din exploatare aferente anului 2012. Cu toate acestea, omul de afaceri s-a vazut nevoit la finele anului trecut sa renunte la peste 1.000 de angajati.

Structura conducerii viitoarei banci arata clar o înclinatie spre zona finantarilor de anvergura, aflam din anuntul de convocare a Adunarii Generale a Actionarilor. Din planurile de viitor face parte si încercarea de a atrage în actionariat institutii financiare internationale cum ar fi BEI, BERD sau IFC, active deja în România prin linii de finantare acordate unor banci sau chiar prin participatii în actionariate.

Presedintele bancii va fi Marinel Burduja, fost vicepresedinte al Raiffeisen pe zona corporate în timp ce consiliul de supraveghere va fi format din Roxana Moldovan, fost vicepresedinte corporate ABN AMRO si RBS România, Stefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului si Valentina Siclovan, CFO al Bancii de Dezvoltare a Marii Negre. Din echipa bancii vor mai face parte pe posturi de vicepresedinti Dorin Badea (fost sef al trezorieriei Unicredit Tiriac), Gabriel Arsene (Raiffeisen), Alina Pascu (ATE) si Andrei Popovici (McKinsey). Vor mai veni în echipa si fosti angajati ai Citibank România si ai Raiffeisen.

Modelul Banca Feroviara

Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Arad, a decis sa-si faca banca într-un moment în care nu se astepta nimeni la o asemenea miscare. Banca Feroviara a fost lansata în 2009, când aproape nimic nu mai misca pe piata bancara din România lovita de criza financiara. Capitalul investit de omul de afaceri este similar cu cel adus de Umbrarescu în ATE, adica aproximativ 10 milioane de euro si aceasta nu este singura asemanare. Ambele banci au luat nastere din dorinta de a acoperi golul lasat de bancile straine care nu mai finanteaza firmele din România, dupa cum au lasat de înteles de-a lungul timpului oameni din conducerea celor doua banci. Blidar spunea ca vrea sa se concentreze pe finantarea domeniului unde activeaza, cel feroviar. Pâna la urma a construit o banca universala care are inclusiv un portofoliu de retail. Planurile lui Valer Blidar nu au fost însa tocmai finalizate. El îsi propunea sa aiba agentii în toate judetele însa la finele lui 2013 avea doar 18 agentii. Banca Feroviara este înca în cautarea profitului, iar patronul sau spera ca îl va gasi în 2014 asa cum a mai sperat si în 2011 si 2012.

Modelul Carpatica

Ilie Carabulea, proprietarul Atlassib, a fost primul om de afaceri român din perioada post Bancorex care si-a construit propria institutie de credit. Sibianul a mers pe un model diversficat. A folosit banca pentru a sprijini celelalte afaceri din grup, în special transferurile de bani pe care le opereaza prin serviciul „Posta Atlassib“, dar a si dezvoltat portofolii importante, atât în zona creditelor pentru companii mari si IMM cât si în ceea ce priveste produsele de retail. Criza financiara a lovit destul de puternic afacerile Carpatica, banca retragându-se un timp din piata. Ulterior a revenit însa mai ales cu produse dedicate firmelor si mai ales cu finantari în zona agriculturii. Este parte din majoritatea programelor de cofinantare de fonduri europene dar si a programelor de  garantare a creditelor pentru IMM. Carpatica nu a neglijat total nici zona de retail acolo unde are produse de creditare ipoetcara dar si carduri de credit competitive în piata. Pâna acum s-a dovedit o banca suficient de solida încât sa treaca peste problemele penale ale actionarului majoritar care a executat si închisoare. Ciprian Mailat, Serban Buscu, capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie