Simpozionul „Medierea in materie penala, in raporturile de familie si de munca”. Cum a fost?

 

În data de 31 ianuarie 2014, la Facultatea de Stiinte Juridice, Sociale si Politice din cadrul Universitatii “Dunarea de Jos” Galati s-a desfasurat simpozionul “Medierea în materie penala, în raporturile de familie si de munca”, organizat de Asociatia Mediatorilor Galati, ocazionat de intrarea în vigoare de la 1 februarie a noilor coduri penale si modificarilor legii medierii.

conferintaAu onorat cu prezenta reprezentantii instantelor: judecatorii Florin Meleaca de la Curtea de Apel, judecatorii Diana-Mihaela Oancea si Florian Costin de la Tribunalul Galati, parchetelor: procurorul Ionica Iamandi de la Parchetul de pe lânga Tribunalul Galati, cadrelor didactice din facultate: dr. Nadia-Cerasela Anitei si Ana Stefanescu. Politia nu a trimis reprezentanti.

Activitatea si-a atins obiectivele privind pregatirea continua a mediatorilor si îmbunatatirea relationarii asociatiilor profesionale ale acestora cu institutiile cu atributii jurisdictionale din judetul Galati, colegii nostri au fost multumiti de conditiile create,  materialele prezentate si dezbaterile cu invitatii.

Au fost discutate aspecte legale, procedurale, relationale, legate de aplicarea medierii în materie penala, la infractiunile pentru care retragerea plângerii prealabile sau împacarea partilor ori încheierea unui acord de mediere duc la nepunerea în miscare sau încetarea actiunii penale, s-au prezentat noile proceduri judiciare la care poate interveni medierea: renuntarea procurorului la urmarirea penala, încheierea acordului de recunoastere a vinovatiei, acordarea de circumstante atenuante, liberarea conditionata, suspendarea executarii pedepsei sau renuntarea la executarea pedepsei, daca suspectul sau inculpatul a înlaturat urmarile infractiunii sau a achitat despagubilire pretinse de victima, în termenul fixat, nu mai mare de 9 luni de zile. Se garanteaza pentru victima îndeplinirea acestei obligatii cu faptul ca daca nu este îndeplinita, procurorul sau judecatorul revoca masura si aplica sanctiunea prevazuta, inclusiv cu închisoarea. Întelegerea victimei cu suspectul sau inculpatul încuviintata de procuror sau instanta este executorie si nu poate fi atacata cu apel. Constantin Asofronie, Presedintele Asociatiei Mediatorilor Galati

Citeste mai departe pe mediereagalati.wordpress.com

Cuvinte cheie: , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie