Metrorex vrea sa rezilieze contractul cu firma care exploateaza spatiile comerciale din statii

 

Pentru exploatarea spatiilor comerciale din statii, conducerea Metrorex vrea sa se asocieze ulterior cu o firma, sau grup de firme, în care sa detina majoritatea actiunilor. De asemenea, Metrorex vrea sa scoata din statii magazinele de textile, patiseriile si covrigariile.

metrorexConducerea Metrorex va cere în urmatorul CA rezilierea contractului pe care Regia îl are cu firma Sindomet Comserv, firma aflata sub controlul liderului de sindicat Ion Radoi, pentru închirierea spatiilor comerciale din statii, contract în urma caruia Metrorex ramâne cu doar 25% din banii încasati. Potrivit directorului Aurel Popescu, dupa reziliere, exploatarea spatiilor comerciale va fi scoasa din nou la licitatie într-o asociere mai avantajoasa pentru Metrorex în care companiei de stat sa-i ramâna mai mult de jumatate din banii încasati.

„Este dorinta mea sa se rezilieze contractul cu Sindomet, un contract defavorabil pentru Metrorex. Voi cere asta în urmatorul CA, care se va întruni într-o saptamâna, în doua, oricum destul de repede. Vom scoate din nou la licitatie exploatarea spatiilor comerciale, nu intentionam sa ne ocupam doar noi de asa ceva, treaba noastra este sa asiguram buna functionare a metroului”, a precizat Radu.

Dupa posibila reziliere a contractului cu Sindomet, noul contract de închiriere al spatiilor Metrorex va contine si un Cod de Bune Practici. Acesta va stabili tipul de activitati comerciale care vor putea fi desfasurte în statiile de metrou. „Fara tiganeala, fara lenjerie intima la vânzare si fara patiserii care umplu statia de mirosuri suspecte. Am vrea sa vedem magazine moderne, eventual lanturi multinationale”, arata Radu.

Înfiintata în 1992, firma Sindomet Comserv SRL gestioneaza toate spatiile comerciale din incinta metroului, precum si o parte din spatiile publicitare, la gestionarea carora mai participa alte trei firme. Firma mai gestioneaza si unitatile de cazare destinate exclusiv membrilor de sindicat, dintre care cel mai cunoscut este Zamora, din Busteni.

Actionar unic la aceasta firma este Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM), sindicat condus de ani de zile de Ion Radoi, fost senator PSD. Administratorii firmei sunt Marian Artimon, lider sindical în cadrul USLM, Grigore Florescu, actionar si administrator la Metroul SA, o alta firma abonata la contracte cu Metrorex, Constantin Dumitrica si Florian Crisu, sindicalisti.

Firma respectiva a înregistrat în perioada 2007-2012 un profit net de aproximativ 1,1 milioane de euro, cu venituri de aproximativ 5,5 milioane de euro, conform datelor de la Ministerul Finantelor. Contractul dintre firma sindicatului de la metrou si compania Metrorex are un raport al împartirii veniturilor de 75% în favoarea firmei sindicalistilor.

Recent, premierul Ponta s-a ridicat public împotriva Sindomet, acuzând firma sindicalistilor ca spoliaza Metrorex. „Ce se poate face facem, dar în acelasi timp nu se mai pot face toate afacerile metroului prin firma-sindicat. Asta nu se mai poate si, daca asta e supararea, pe asta nu o putem îndrepta”, spunea Ponta.

Conform celei mai recente declaratii de avere, din noiembrie 2010, liderul sindical Ion Radoi era platit cu 7.000 de lei pe luna pentru functia de presedinte de sindicat. El detinea la vremea respectiva un apartament în Bucuresti si doua case de vacanta în Dâmbovita si la Sinaia. Din închirierea casei de la Sinaia, Radoi a declarat ca a câstigat 5.200 de euro pe luna, începând cu 2007.

Radoi mai detinea doua hectare de teren agricol în judetul Giurgiu, un hectar de padure în judetele Bacau, Buzau si Dâmbovita, 9.000 de metri patrati de teren intravilan în judetele Ilfov, Giurgiu si Dâmbovita si 1,2 hectare de luciu de apa în judetul Dâmbovita. Bijuteriile si ceasurile lui Radoi valorau, conform estimarilor sale, 6.500 de euro. Liderul sindical mai declara ca obtine venituri de peste 5.000 de euro pe an din activitatile de exploatare a fermelor de animale, realizate împreuna cu tatal si cu fratele sau. Florin Cojocaru, economica.net

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie