Dosarul Carpatica: Ilie Carabulea si Marian Mirzac vor fi cercetati in stare de arest preventiv

 

Omul de afaceri Ilie Carabulea si Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), vor fi cercetati în stare de arest preventiv în dosarul ASF-Carpatica, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins luni recursurile acestora.

ciocanCAB a respins luni si recursul DNA fata de decizia instantei inferioare în cazul lui Radu Mustatea, presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, care a primit interdictia de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile.

Decizia CAB este definitiva.

Ilie Carabulea a sustinut luni în fata judecatorilor ca este nevinovat deoarece faptele de care este acuzat nu exista. Potrivit acestuia, Carpatica Asig a avut o evolutie pozitiva începând cu 2011 si ca nu putea fi vorba despre o asociere în vederea comiterii de infractiuni întrucât era o asociere comerciala. Referitor la masina data lui Marian Mîrzac, omul de afaceri a precizat ca acesta a primit-o pe vremea când era manager general la firma sa, în baza unei decizii a Consiliului de Administratie. De asemenea, Carabulea a mentionat ca nu a primit informatii de la Marian Mîrzac prin care putea fi pusa „la adapost” firma controlata de el.

Saptamâna trecuta, magistratii Tribunalului Bucuresti au decis arestarea preventiva pentru 29 de zile a omului de afaceri Ilie Carabulea si a lui Marian Mîrzac, acuzati de coruptie în dosarul ASF-Carpatica.

Judecatorii au admis propunerea de arestare preventiva a procurorilor DNA fata de cei doi, însa a respins cererea în cazul lui Radu Mustatea, presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România, care a primit interdictia de a parasi tara pe o perioada de 30 de zile.

Potrivit DNA, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib si Transcar, prin intermediul carora detine si controleaza în mod indirect societatea de asigurari SC Carpatica Asig SA, este acuzat de asociere în vederea savârsirii de infractiuni, cumparare de influenta, în forma continuata, dare de mita, în forma continuata, folosirea în orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii în scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, în forma continuata, instigare la fals în înscrisuri sub semnatura privata si la uz de fals.

Din rezolutia de începere a urmaririi penale a rezultat ca în intervalul mai – iunie 2013, cei trei, împreuna cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea savârsirii de infractiuni.

„Prin initierea, respectiv, constituirea acestui grup infractional, Carabulea si Mîrzac au reusit, în mod fraudulos, în perioada mai – decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de ASF fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de omul de afaceri, astfel încât sa nu reiasa deficiente grave. În acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari ASF. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, în mod fraudulos, pe o pozitie convenabila în topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de încredere în raport cu potentialii clienti”, sustin procurorii.

Ilie Carabulea l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar în mod constant pe fostul director Marian Mîrzac, functie detinuta în intervalul 16 mai 2012 – 23 aprilie 2013, pentru a fi ales în conducerea ASF.

Din pozitia de membru neexecutiv în conducerea ASF, ocupata din 24 aprilie 2013, Marian Mîrzac a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii detinute în mod indirect de Carabulea si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din România, pâna la remedierea deficientelor.

Finantatorul gruparii, Ilie Carabulea, l-a desemnat ca intermediar în relatia cu Mîrzac pe Radu Mustatea, care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor lui Mîrzac, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta.

Gruparea a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie în ASF.

„Concret, în schimbul protectiei oferite (…), Carabulea a dispus, în mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8 având valoarea de catalog de 81.370 euro sa îi fie vândut la un pret subevaluat lui Mîrzac, sub disimularea unei tranzactii de vânzare-cumparare între acesta si societatea de asigurari, iar în august 2013 i-a remis acestuia suma de 8.937,5 euro (39.141 lei), remitere justificata de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotarâri ale Consiliului de Administratie al societatii de asigurare”, mai spun procurorii.

În schimbul acestor foloase, Marian Mîrzac, având calitate de membru al Consiliului de conducere al ASF si atributii în sensul supravegherii si controlului legalitatii functionarii societatilor de asigurari, a reusit sa influenteze concluziile a doua controale dispuse de autoritate, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din ASF si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii în scopul favorizarii firmei respective.(AS – autor: Madalina Cochinescu, editor: Florin Marin), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie