Noua strategie europeana pentru Marea Neagra: Dezvoltarea turismului de coasta si a acvaculturii

 

Pentru Comisia Europeana prioritare la Marea Neagra sunt dezvoltarea turismului de coasta si acvaculturile, a declarat Maria Damanaki, la Bucuresti, la Conferinta „Dezvoltarea durabila a economiei albastre a Marii Negre. Intensificarea cooperarii marine si maritime”. De ani de zile se discuta despre potentialul economic urias al Marii Negre, nu doar în materie de transport dar si de turism. Totusi, regiunea nu a reusit sa beneficieze pâna acum de atentia pe care ar dori-o România. Strategii de dezvoltare au avut pâna acum succes în Marea Mediterana,  Adriatica si Marea Baltica.

Maria DamanakiMarea Neagra si Dunarea

Totusi, Uniunea Europeana si fondurile ei s-au apropiat de Marea Neagra, inclusiv prin Strategia Dunarii. La o întrebare a Radio România, comisarul european pentru Afaceri maritime si pescuit, Maria Damanaki, a raspuns ca este posibila o cuplare a Sinergiei Marii Negre cu Strategia Dunarii, de vreme ce Uniunea în general pune mare accent pe crearea de macroregiuni. „Cred ca este o idee foarte buna. Am lucrat în cadrul Strategiei Dunarii si cu alti comisari, de exemplu cu comisarul pentru Dezvoltare regionala Johannes Hahn, si da, putem vedea o asemenea cooperare. Dar cred ca deocamdata suntem într-un stadiu preliminar, lucram pas cu pas. Deocamdata vrem sa vedem ce putem obtine din regiune de la strategia maritima, a fost dificil sa aducem împreuna toate statele cu iesire la Marea Neagra. Daca putem stabili un nivel bun de cooperare între aceste state, atunci putem merge mai departe cu posibilitatile”, a declarat Maria Damanaki.

România vrea cuplate Dunarea si Marea Neagra

De altfel si România insista ca exista o strânsa legatura între Strategia Dunarii si cea pentru Marea Neagra. Ministrul de Externe, Titus Corlatean a explicat ca România sprijina o cooperare pragmatica între Organizatia pentru Cooperare Economica la Marea Neagra si Uniunea Europeana. „Noi suntem convinsi ca si statele de la Marea Neagra se pot bucura de beneficiile acestei abordari pornind de la experientele deja acumulate în cadrul formulelor de cooperare regionale existente. Noi suntem convinsi ca putem identifica zonele de complementaritate între aceste formule de cooperare regionale existente si respectiv mecanismele, politicile si instrumentele Uniunii Europene”, a declarat Titus Corlatean. Comisarul european pentru Afaceri maritime, Maria Damanaki, a explicat ca în strategia pentru Marea Neagra nu se doreste crearea unui mecanism special, ci utilizarea celor deja existente, mai ales a Organizatiei pentru Cooperare la Marea Neagra în tandem cu Uniunea Europeana.

Accent pe investitori privati

Strategia pe care Uniunea vrea sa o aplice în Marea Neagra este, ca formula, similara celei pentru regiunea Dunarii, adica planuri de dezvoltare pornind de jos în sus, de la investitori, de la autoritatile locale în sus spre Guverne si Bruxelles. Ca si în cazul Strategiei Dunarii, nu exista fonduri special alocate, dar exista posibilitatea de a accesa fonduri europene, inclusiv din state care nu sunt membre ale Uniunii, mai ales daca este vorba de proiecte de cooperare.

Turism si acvaculturi

În curând, la dispozitia investitorilor privati si a statelor de la Marea Neagra, va fi un grup de asistenta tehnica format din experti ai Comisiei Europene. În plus, în primavara sunt asteptate rezultatele de la doua studii comandate de Comisia Europeana. Unul urmeaza sa determine domeniile economice cele mai promitatoare în regiunea Marii Negre si care au nevoie de investitii iar celalalt studiu se refera la grupuri de cooperare între sectoare, asa numitele clustere. Maria Damanaki a anuntat ca din rezultatele preliminare ale studiilor reiese ca printre cele mai promitatoare domenii pentru investitii în regiunea Marii Negre sunt turismul de coasta si acvaculturile. Carmen Gavrila, Corespondent diplomatic Radio România, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie