Noile Coduri, intre schimbarea filosofiei justitiei penale romanesti si consecinte imediate

 

România are în vigoare un nou Cod Penal si un nou Cod de Procedura Penala. Pe lânga lucrurile bune, Codurile vor avea si efecte negative asupra sistemului judiciar.

carti si ciocanNoile coduri aduc modificari substantiale si constituie o schimbare a filosofiei justitiei penale românesti.

De astazi, persoanele care încalca legea penala sunt pedepsite mai blând, mai ales daca sunt la prima abatere. Recidivistii, adica infractorii care continua sa încalce legea, precum si cei care comit un concurs de fapte penale, sunt pedepsiti mai aspru. Vom avea judecator de drepturi si libertati, magistrat de camera preliminara, iar verdictul judecatorilor nu va mai putea fi atacat decât o singura data. Se introduc arestul la domiciliu, precum si pedepsele educative pentru minorii infractori.

Consecinte imediate

Codurile abia intrate în vigoare produc efectele imediat. Acest lucru a fost recunoscut si de judecatorul Mihai Udroiu, unul dintre membrii Comisiei de elaborare a noilor coduri, într-un interviu pentru Agerpres: „Primul impact va fi unul mai dureros, în sensul ca sistemul judiciar va trebui sa transeze problema legii penale mai favorabile în cauzele în care s-a pronuntat deja o hotarâre definitiva, iar apoi, pentru procesele în curs, inclusiv sub aspectul institutiilor autonome, cum ar fi concursul de infractiuni, recidiva sau prescriptia”.

Nici o zi in plus

Odata intrata în vigoare, legea trebuie respectata, indiferent daca ne place sau nu. Chiar daca Guvernul va da saptamâna viitoare o ordonanta de urgenta si va modifica noile coduri, nu mai pot fi remediate efectele lor. Dosarele în curs de ancheta, care se închid acum – nu numai la Directia Nationala Anticoruptie, unde sunt în aceasta situatie 64 de dosare – ramân închise, chiar daca Guvernul decide sa modifice Codurile. Pedepsele mai mici atrag si termene mai scurte în care poti scapa de raspunderea penala (prin prescriptie). Din acelasi motiv se vor închide si cazurile aflate în curs de judecata, acolo unde intervine prescriptia, ori unde faptele judecate nu mai sunt incriminate în noua lege.

Cei care vor fi eliberati din închisori, pentru ca li se aplica legea mai favorabila, vor ramâne liberi si dupa OUG. Deja în centrele de detentie din tara comisiile care s-au constituit – din judecatori, procurori si personal administrativ -au scos din arhive dosarele tuturor persoanelor care-si executa pedepsele si carora li se aplica legea mai favorabila. Cazurile lor vor fi sesizate instantelor imediat pentru ca acestia sa nu stea în penitenciar nici o zi în plus decât spune noua lege.

Din 15 ani, cinci

Nicolae Popa scapa de 10 ani de închisoare, pentru ca notiunea de „consecinte deosebit de grava” a fost scoasa din cod pentru infractiunile de patrimoniu. Nicolae Popa a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, prin sentinta Instantei Supreme din anul 2009, în dosarul prabusirii Fondului National de Investitii, care a facut 300.000 de victime. Infractorul favorizat de Sorin Ovidiu Vîntu, fugar pe meleaguri straine vreme de 8 ani, prins cu ajutorul Interpol, Nicolae Popa va iesi printre primii din închisoare. Pedeapsa lui va fi redusa de instanta la 5 ani, aplicându- i-se legea mai favorabila.

Minorii

Infractorii cu vârste între 16 si 18 ani si cei între 14 -16, daca au comis fapta cu discernamânt, nu mai primesc pedepse cu închisoarea. Ei pot primi doar masuri educative, pe care le pot exercita în libertate sau, daca instanta dispune, în cele trei centre de reeducare pe care le avem la Buzias, Târgu Ocna si Gaesti. SUPRAVEGHEATI Condamnatii eliberati conditionat vor fi supravegheati de catre consilierii de probatiune. Tot în supravegherea acestor consilieri ajung si persoanele carora li se suspenda pedeapsa cu închisoarea, cum sunt cei doi fosti ministri implicati în scandalul Posta Româna, Tudor Chiuariu si Zsolt Nagy. Judecatorii vor decide cum aplica legea mai favorabila. În noul cod, spre exemplu, termenul de încercare e mai mic, de doar 2 ani.

Pedofilii

Pedofilii nu lipsesc din rândul celor cu pedepse micsorate. Daca vechea lege pedepsea cu închisoare de la 3 la 10 ani actul sexual cu un minor cu vârsta de sub 15 ani, noul Cod Penal reduce pedeapsa la jumatate, adica la cel mult 5 ani. Pedeapsa scade, potrivit art. 220, si, în cazul în care agresorul, major, s-a folosit de autoritatea sau influenta sa asupra minorului pentru a-l abuza. Acesta primeste acum cel mult 7 ani de puscarie, fata de 10 ani, cât stipula vechiul Cod Penal.

Primul val de eliberati

Ministerul Justitiei, Robert Cazanciuc a prezentat în urma cu doua saptamâni rezultatele evaluarii partiale care a fost efectuata în sistemul penitenciar pentru a vedea care este, în prima faza, impactul noilor Coduri penale asupra persoanelor care executa în prezent pedepse si masuri educative privative de libertate. „Impactul imediat al intrarii în vigoare a Noului Cod Penal asupra numarului persoanelor aflate în stare de detentie se estimeaza a fi de ordinul a 200”, a anuntat ministrul Cazanciuc. La acel moment fusesera evaluate cazurile a 24.000 de persoane care-si executa pedepsele în penitenciare, dintr-un total de 30.680 de persoane aflate în aceasta situatie. Sursa citata a subliniat ca instanta de judecata este cea care decide în fiecare caz în parte cine iese din penitenciar, ori cine si cât mai are de stat dupa ce i se aplica legea mai favorabila. 40 de anchete aruncate la cos Odata cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, aproximativ 40 de procese penale se închid, anul acesta si viitor, pe motiv ca pedepsele scad si intervine prescriptia faptelor. Astfel, de exemplu, în acest moment abuzul în serviciu se pedepseste cu o pedeapsa de la 5 la 15 ani. În noul Cod Penal, pedeapsa maxima se reduce la 5 ani de închisoare. În alte cazuri, procesele înceteaza, deoarece o serie de infractiuni nu se mai regasesc în noua lege. Dosare închise si pedepse micsorate Marian Oprisan, Miron Mitrea, Mihai Necolaciuc, Serban Bradisteanu, Gheorghe Copos, Codrut Seres, verii Becali, Radu Mazare sau Sorin Beraru si o întreaga lista de afaceristi „specializati” pe evaziune fiscala vor scapa de stresul proceselor. În plus, cei deja con damnati definitiv vor solicita sa li se recalculeze pedepsele ramase de efectuat, având în vedere ca noile sanctiuni sunt mai blânde si, în concluzie, ei trebuie sa beneficieze de „legea penala mai favorabila”. Consecintele intrarii în vigoare a acestei legi esentiale sunt greu de contabilizat, chiar si pentru specialistii sistemului juridic.

Citeste mai departe pe evz.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie