Aplicarea legii penale in timp

 

Fac o comparatie între Codul penal 1968 si Codul penal 2014. Principiul constitutional este ca orice lege se aplica numai pentru viitor, cu exceptia legii penale mai favorabile (mitior lex).

Cristi Danilet1. Situatii cu privire la pedepse:

– pentru procese în curs: daca se comite fapta pe codul vechi si pedeapsa e mai usoara pe codul nou (pentru exemple, vezi AICI), judecatorul va aplica pedeapsa dupa codul nou care, astfel, retroactiveaza. Logic, daca fapta nu mai este sanctionata de noul cod (dezincriminare), inculpatul va fi achitat;

– pentru hotarâri definitive si pedepse neexecutate complet: numai daca pedeapsa aplicata de judecator sub codul vechi e mai aspra ca maximul pedepsei legale din noul cod, atunci pedeapsa aplicata se reduce la acest maxim, iar daca aceasta pedeapsa a fost executata, condamnatul va fi pus în libertate; daca fapta este dezincriminata, condamnatul va fi eliberat imediat. Pentru aceste doua chestiuni se vor demara proceduri din oficiu; aproximativ 200 detinuti vor fi pusi în libertate în primele zile ale lunii februarie 2014;

– pentru hotarâri definitive si pedepse executate în întregime: noul cod penal mai favorabil nu are incidenta sub aspectul redozarii pedepselor.

2. Situatii cu privire la alte institutii juridice:

– pentru stabilirea pedepselor în caz de infractiune continuata: codul nou este mai favorabil (3 ani spor, fata de 5 ani spor pe codul vechi)

– pentru stabilirea pedepselor în caz de concurs si recidiva: codul penal vechi este mai favorabil (sporul este facultativ, pe când pe noul cod sporul este obligatoriu); daca una singura este comisa sub legea noua, pedeapsa pentru concurs/recidiva se stabileste potrivit legii noi.

– pedepsele complementare si accesorii: se aplica legea în functie de care s-a stabilit pedeapsa principala;

– pentru circumstantele atenuante: cu privire la continut codul nou este mai favorabil (acum se introduce ca circumstanta acoperirea integrala a prejudiciului material), dar cu privire la efecte codul vechi este mai favorabil (pedepsele sunt mai reduse în urma retinerii circumstantelor ca în noul cod unde reducerea este de fixa de o treime);

– pentru circumstante agravante: cu privire la efecte, codul nou este mai favorabil (spor de 2 ani, fata de 5 ani pe vechiul cod);

– pentru renuntarea sau amânarea aplicarii pedepsei: codul nou este mai favorabil (aceste fiind masuri neprevazute în vechiul cod);

– pentru plângerea prealabila si împacare: este mai favorabil codul care le permite (de ex, codul nou – pentru furt, caci de acum se permite împacarea, )

– pentru suspendarea executarii sub supraveghere a pedepsei: cu privire la conditiile de aplicare vechiul cod este mai favorabil (se aplica pentru pedepse pâna la 4 ani, fata de 3 ani sub noul cod); pentru termenul de încercare legea veche este mai favorabila (2-4 ani, fata de 2-5 ani sub noul cod)

– pentru liberare conditionata: cu privire la conditiile de aplicare, codul vechi este mai favorabil (cel nou introduce conditia îndeplinirii integrale a obligatiilor civile)

– cu privire la prescriptia raspunderii penale si prescriptia executarii pedepsei: termenele sunt identice;

– pentru reabilitarea de drept: pentru pedepsei suspendata cub supraveghere codul vechi este mai favorabil (reabilitarea intervine la momentul expirarii termenului de încercare); pentru reabilitarea judecatoreasca codul nou este mai favorabil (termenele sunt mai mici).

3. Concluzie:

Pare simplu sa se stabileasca  care e legea mai favorabila când te referi la pedepse (regulile sunt cuprinse în art. 3-7 Cod Penal si art. 3-22 din Legea 187/2012).

Când e vorba de alte institutii incidente în cursul procesului sau ulterior procesului solutionat definitiv, lucrurile se complica: doctrina veche (Dongoroz si sustinuta Decizia 8/2008 a ICCJ-Sectii Unite si de Decizia 1483/2011 a CCR) arata ca odata aleasa legea penala aceasta se aplica în mod global, pentru toate institutiile incidente. Doctrina noua (Streteanu, Hotca si conforma cu orientarile moderne din alte tari) arata ca prin lege penala mai favorabila se întelege nu legea în ansamblul ei, ci dispozitiile legale cuprinse în acel act normativ, incidente pentru fiecare institutie de drept penal autonoma dupa cum fiecare norma este mai favorabile. CSM a îmbratisat cea de-a doua orientare si a propus ministrului modificarea în acest sens a Legii 187/2012. cristidanilet.wordpress.com

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie