Transmiterea de informatii referitoare la situatia fiscala a unui contribuabil

 

Prin proiectul de ordonanta pentru modificarea unor acte normative – initiat recent de Ministerul Finantelor – se propune completarea situatiilor în care organul fiscal poate transmite informatiile pe care le detine catre orice solicitant, daca exista acordul scris al contribuabilului în cauza.

dosarePostat pe site-ul institutiei în data de 20 ianuarie, proiectul are în vedere, alaturi de Codul fiscal, si o serie de modificari la Codul de procedura fiscala. Prima dintre acestea vizeaza reglementarile prevazute la art. 11, si anume situatiile în care organele fiscale pot transmite informatii referitoare la situatia fiscala a unui contribuabil. Aceste situatii se refera, în general, la furnizarea de informatii catre autoritati publice, autoritati judiciare, autoritati fiscale din alte state, precum si în situatiile expres prevazute de lege.

Nota de fundamentare exemplifica aici cu Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei în exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si în mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Acelasi document însotitor arata ca în practica sunt situatii în care diverse persoane/entitati (altele decât cele mentionate mai sus) care solicita informatii despre un contribuabil pentru a le utiliza în folosul contribuabilului si cu acordul acestuia. În prezent, în lipsa unui text expres, astfel de cereri sunt refuzate, chiar daca exista acordul contribuabilului.

Din aceste motive, se propune completarea situatiilor în care organul fiscal poate transmite informatiile pe care le detine, respectiv catre orice solicitant, daca exista acordul scris al contribuabilului în cauza. Astfel, se prevede ca informatiile referitoare la impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat sa poata fi transmise:

a) autoritatilor publice, în scopul îndeplinirii obligatiilor prevazute de lege;
b) autoritatilor fiscale ale altor tari, în conditii de reciprocitate în baza unor conventii;
c) autoritatilor judiciare competente, potrivit legii;
d) oricarui solicitant, cu acordul scris al contribuabilului în cauza;
e) în alte cazuri prevazute de lege.

În prezent, transmiterea informatiilor se face prin Protocolul aprobat prin Ordinul MAI/MFP nr. 279/1736/2012, publicat în Monitorul oficial nr. 32/2013. Protocolul are ca obiect cooperarea între institutii publice, prin schimbul de informatii în forma dematerializata, în scopul:

a) cresterii nivelului de colectare a taxelor si impozitelor la bugetul general consolidat al statului;
b) prevenirii si combaterii evaziunii fiscale;
c) facilitarii accesului persoanelor fizice si juridice la informatii detinute de institutiile publice semnatare.

Unitatea/Subdiviziunea administrativ-teritoriala este obligata sa asigure accesul la informatii, în forma dematerializata, personalului ANAF desemnat în acest scop, privind:

a) patrimoniul persoanelor fizice si juridice (bunuri imobile si bunuri mobile) si rolul nominal unic;
b) creantele datorate de contribuabili (persoane fizice si juridice) bugetului general al unitatii/subdiviziunii administrativ teritoriale.

Eugen Staicu, legestart.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie