Noul Cod Penal – Bucuria soferilor?

 

Noul cod penal, care intra în vigoare de de la 1 februarie, aduce modificari importante în favoarea soferilor care încalca regulile de circulatie. Astfel, vechile reglementari prevedeau ca un conducator auto prins cu o alcoolemie în sânge de 0,8 grame la mie risca o pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

soferÎnsa de la începutul lui februarie, cei care se urca bauti la volan pot scapa doar cu o amenda penala, în functie de gravitatea faptei comise în aceasta stare.

Mai mult, noul cod penal lasa o portita importanta pentru soferi, deoarece alcoolemia ce va fi luata în considerare într-un dosar penal va fi cea de “la momentul prelevarii mostrelor biologice”. Anterior, nivelul de alcoolemie inclus într-un rechizitoriu era cel de la momentul comiterii faptei, stabilit pe baza unei expertize medico-legale. Aceasta includea un calcul retroactiv, dupa o formula care lua în considerare timpul trecut de la consumul bauturii, greutatea corporala, alcoolemia masurata si rata de metabolizare a alcoolului. Metoda prezenta însa si o marja de eroare.

Noua reglementare, care elimina acest calcul, ridica unele semne de întrebare. Teoretic, un sofer prins baut la volan îl poate convinge pe agentul rutier, inclusiv prin fapte de coruptie, sa amâne cât mai mult momentul când sunt prelevate probele biologice, astfel încât valoarea alcoolemiei luate în considerare într-un dosar penal sa fie mai mica.

Directorul Politiei Rutiere Române, comisarul sef Lucian Dinita afirma acest lucru este greu de crezut. “Nu se poate amâna momentul prelevarii probelor. Conducatorul auto este însotit de un politist când se face testarea biologica. Eu nu vad ce interes ar avea politistul sa-l ia si sa-l duca peste vreo cinci ore”, ne-a raspuns Lucian Dinita.

Totusi, seful politistilor rutieri nu exclude în totalitatea posibilitatea ca agentii din teren sa accepte amânarea, în urma unor beneficii, dar insista ca, în acest caz, intervin alte pedepse. “Asta e deja cu totul altceva. Dar, ca agent, esti obligat ca în maximum o ora de la momentul depistarii soferului aflat sub influenta alcoolui sa-l duci la prelevarea probelor biologice. Daca nu, tu esti cel care trebuie sa raspunzi”, a precizat directorul Politiei Rutiere Române.

Cu toate acestea, Lucian Dinita nu a putut explica de ce legiutorul a dorita sa faca aceasta modificare în noul cod penal, desi inclusiv noile reglementari pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea probelor biologice prevad o pedeaspa maxima mai mica. Astfel, soferii bauti risca doar 5 ani de închisoare, în loc de sapte, daca nu accepta sa le fie prelevate mostre de sânge.

Alte prevederi favorabile

Daca pâna la 1 februarie, cei care conduceau un autovehicul neînmatriculat ori cu numere de înmatriculare false riscau o pedeapsa cu închisoarea, dupa aceasta data ei pot scapa si numai cu o amenda penala.

În fine, cei care produceau un accident rutier în urma carora victimele aveau nevoie de peste 10 zile de îngrijiri medicale raspundeau, pâna azi, în fata legii, pentru vatamare corporala si riscau o pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

Din februarie, numarul de zile de îngrijiri medicale de la care fapta constituie vatamare corporala a fost marit la 90. Mai mult, pedeapsa maxima a fost scazuta la un an de închisoare, pastrându-se si posibilitatea aplicarii doar a unei amenzi. Razvan Chiruta, romanialibera.ro

Cuvinte cheie: , , , ,

 

1 comentariu

  1. remus spune:

    cei care au avut pedeapsa cu suspendare 2 ani si 4 de incercare scapa de ce au mai ramas din incercare??

Adaugă părerea ta


 

Distribuie