Ministerul Justitiei: Odata cu adoptarea noilor Coduri au fost adoptate alte cinci legi organice în materie penala, procesual penala si executional penala

 

Institutia zilelor-amenda ca alternativa la pedeapsa închisorii, renuntarea la pedeapsa, amânarea pronuntarii pedepsei si suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere sunt printre noile institutii ce vor intra în sistemul legislativ national odata cu intrarea în vigoare, de la 1 februarie, a unui pachet de sapte legi în materie penala si procesual penala.

ministerul justitiei1În noul Cod penal s-a realizat reducerea unor pedepse, coroborata cu o mai buna individualizare a acestora; s-a agravat regimul sanctionator al concursului de infractiuni si al recidivei (spre exemplu, în caz de concurs de infractiuni, în privinta pedepsei principale, se aplica sistemul cumulului juridic cu spor obligatoriu si fix); au fost reglementate numai masuri educative pentru minori; s-a realizat extinderea si eficientizarea pedepsei amenzii penale si au fost introduse noi pedepse complementare constând în: interzicerea dreptului de a se apropia de locuinta, locul de munca, scoala sau alte locuri unde victima desfasoara activitati sociale, în conditiile stabilite de instanta de judecata.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei (MJ) remis vineri AGERPRES, odata cu adoptarea noului Cod penal (Legea nr. 286/ 2009) si noului Cod de procedura penala (Legea nr. 135/ 2010), au fost adoptate alte cinci legi organice în materie penala, procesual penala si executional penala menite sa completeze amplul proces de reforma în acest domeniu.

Acestea sunt Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal; Legea nr. 252/2013 privind organizarea si functionarea sistemului de probatiune; Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal; Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal si Legea nr. 255/ 2013 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale.

„Noul Cod de procedura penala confera, pe de o parte, un cadru procesual-penal modern, apt sa asigure eficienta si celeritate procedurilor judiciare penale, iar pe de alta parte, asigura transpunerea în dreptul intern a actelor comunitare în materie”, considera Ministerul Justitiei.

Astfel, au fost reglementate principiile fundamentale ale procesului penal, introducându-se o serie de principii noi, precum dreptul la un proces echitabil desfasurat într-un termen rezonabil, principiul separarii functiilor judiciare în procesul penal, principiul obligativitatii actiunii penale strâns legat de cel subsidiar al oportunitatii, dreptul la libertate si siguranta si principiul loialitatii în obtinerea probelor.

În noul Cod de procedura penala a fost reglementata o noua masura preventiva, arestul la domiciliu, în vederea extinderii posibilitatilor de individualizare a masurilor preventive si au fost facute modificari de substanta în materia cailor extraordinare de atac. Ca urmare a acestor modificari, recursul în casatie devine o cale extraordinara de atac, exercitata doar în cazuri exceptionale, numai pentru motive de nelegalitate.

Practica judiciara unitara este asigurata prin intermediul recursului în interesul legii dar si al unei institutii noi – sesizarea înaltei Curti de Casatie si Justitie în vederea pronuntarii unei hotarâri prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept.

De asemenea, a fost introdusa institutia acordului de recunoastere a vinovatiei si au fost reglementate proceduri speciale menite a asigura accesul justitiabililor la mijloace si forme procedurale mai simple, avându-se în vedere accelerarea procedurii, pentru asigurarea celeritatii solutionarii cauzelor.

„Intrarea în vigoare a codurilor penale reprezinta îndeplinirea angajamentului României fata de Uniunea Europeana, în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare. De altfel, înca din iulie 2009, Comisia Europeana recomanda intrarea rapida în vigoare a celor patru coduri, o mentiune expresa privind data de 1 februarie 2014 pentru codurile penale regasindu-se si în raportul publicat la începutul anului trecut”, se arata în comunicatul MJ.

Ministerul Justitiei va continua dialogul cu reprezentantii sistemului judiciar, pentru a asigura resursele necesare derularii procesului de implementare, în cele mai bune conditii.(AS – autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Antonia Nita), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie