Medierea penala

 

Noul Cod Penal si Noul Cod de Procedura penala aduc noutati importante in ceea ce priveste infractiunile mediabile si procedurile de mediere penala.

mediereNoua legislatie penala muta accentul de pe punibilitate excesiva si opresivitate, pe idea de restaurare a faptuitorului, educare in scopul eliminarii comportamentului penal al acestuia si preintampinarii savarsirii de fapte cu caracter penal. Deasemeni participarea activa a victimei in solutionarea conflictului penal in ceea ce o priveste reparatia prejudiciului fizic si moral este mai complex reglementata de Noile Coduri.

Politicile restaurative aduse de noile reglementari penale includ medierea, ca solutie partiala la toate infractiunile, si solutie totala la unele infractiuni unde impacarea partilor ori retragerea plangerii prealabile inlatura raspunderea penala.

Medierea ca solutie partiala la toate infractiunile isi gaseste aplicarea in ceea ce priveste aspectele civile ale tuturor infractiunilor – repararea prejudiciilor cauzate persoanelor fizice ori juridice, element de o importanta foarte mare la individualizarea pedepsei de catre judecator. In astfel de infractiuni, intelegerea dintre faptuitor si victima cuprinsa in Acordul de Mediere va contine strict elemente legate de solutionarea pretentiilor civile ale victimei. Cu alte cuvinte, daca faptuitorul inca din faza de urmarire penala pana in faza judecatii depune diligentele pentru acoperirea prejudiciilor/pagubelor materiale suferite de victima,  prin aceasta dovedeste si formeaza convingerea judecatorului ca regreta fapta si urmarile ei, si in functie si de alte elemente si circumstante ale cauzei, se va putea pronunta o pedeapsa mai mica. Pe langa acest avantaj al faptuitorului, victima va avea satisfactia acoperirii prejudiciului suferit intr-un timp scurt si intr-un mod concret.

Medierea ca solutie totala isi gaseste aplicarea la infractiunile unde raspunderea penala este inlaturata daca partile conflictului penal se impaca ori partea care a depus plangerea prealabila o retrage. In astfel de infractiuni, daca partile – faptuitor si victima – accepta medierea,  si parcurg procesul de mediere dupa semnarea Contractului de Mediere, solutiile cu care se poate incheia procesul de mediere sunt: fie o intelegere-impacare deplina si totala a partilor din conflict cu privire la toate aspectele conflictului, fie o intelegere partiala doar asupra aspectelor civile ale conflictului, fie nici una din aceste variante, caz in care solutiile discutate in mediere nu multumeste in nici un sens pe una din parti. Mediator Dorin Ilie

Citeste mai departe pe blog.mediatoru.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie