De ce este greu sa faci afaceri in Romania?

 

Toate capitolele importante din legislatia fiscala, de la TVA la impozitul pe profit si de la accize la taxa pe proprietate, au suferit modificari de la începutul acestui an. Misiunea avocatilor si consultantilor de specialitate devine cu atât mai importanta pentru un mediu de business care se lupta oricum cu instabilitatea legislativa.

Risc afaceriÎntr-un clasament privind atractivitatea pentru oamenii de afaceri, România este devansata de tari precum Bulgaria, Ungaria sau chiar Cipru. Desi pare paradoxal având în vedere ca cifrele macroeconomice ale României arata mai bine comparativ cu cele ale statelor citate mai sus, la o analiza mai atenta locul tarii noastre este, pâna la urma, meritat. Unul dintre principalele motive pentru care e greu sa faci afaceri în România îl reprezinta impredictibilitatea mediului legislativ si birocratia excesiva. În ultimii zece ani, Codul Fiscal a fost modificat în România cu o frecventa ametitoare.   Într-o forma sau alta, acest act normativ esential pentru functionarea mediului de afaceri, dar si pentru persoanele fizice care doresc sa îsi investeasca banii în actiuni tranzactionate la Bursa, de exemplu, sau în depozite bancare, a fost modificat de cel putin 6 ori pe an, în ultimii zece ani. Nici 2014 nu face exceptie din acest punct de vedere si debuteaza cu schimbari semnificative, majoritatea în defavoarea contribuabililor, majoritatea anuntate fara dezbatere publica, spre finalul anului trecut. Masurile de relaxare sunt putine la numar si cu impact mai degraba marginal, si acestea adoptate nu de bunavoie, ci la presiunea Uniunii Europene.

Ai venituri din chirii, platesti CASS în plus

Toate persoanele care realizeaza venitiuri din cedarea folosintei bunurilor (închiriere, arendare) vor plati anul acesta contributii la asigurarile de sanatate, de 5,5%, chiar daca sunt deja asigurate, realizând si venituri din salarii. Pâna acum, se datora CASS pentru venituri din chirii doar daca persoana nu mai obtinea niciun alt fel de venit. Baza de calcul lunara a contributiei este diferenta dintre venitul brut impozabil si o cota de cheltuieli forfetare de 25%, nu poate fi mai mica decât un salariu minim brut pe tara, dar nici mai mare de 5 ori salariului mediu brut.

Celebra taxa pe stâlp si impozite locale fara limita

Companiile vor plati, începând din 2014, un impozit anual de 1,5% aplicat la valoarea contabila bruta a tuturor constructiilor speciale, altele decât cladirile pentru care se platesc deja impozite locale pe proprietate. Impozitul  se achita în doua rate egale, în datele de 25 mai si respectiv 25 septembrie, se datoreaza bugetului de stat, fiind administrat de ANAF. Companiile vor trebui sa îsi reevalueze toate constructiile, pentru a evita majorarea impozitelor pentru activele nereevaluate în ultimii trei ani, similar impozitului la taxele locale.

Impozitele si taxele locale vor putea fi majorate suplimentar, anul acesta, pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, Guvernul eliminând aceasta limita maxima de majorare impusa pâna acum primarilor. Limita va fi mentinuta însa pentru impozitele firmelor. Modificarea a fost argumentata de Guvern prin „dificultatile financiare“ ale autoritatilor locale si necesitatea protectiei mediului de afaceri.

Accizele, vechea problema

Introducerea unei accize suplimentare de 7 eurocenti pe lei pe litrul de carburanti, atât pentru benzina, cât si pentru motorina, a fost amânata pâna la 1 aprilie. Carburantii nu au scapat însa de o scumpire, cu 9 bani/litru, de la 1 ianuarie, iar pretul tigarilor s-a majorat cu 50 de bani pachetul, în conditiile în care s-a schimbat metoda de calcul a accizei: nu mai ia în calcul nivelul cursului de pe 1 octombrie anul precedent, ci, daca acesta e mai mic, nivelul cursului din urma cu doi ani la 1 octombrie, actualizat cu rata medie a inflatiei din septembrie anul precedent. Pentru 2014, cursul utilizat va fi de 4,5223 lei/euro, indexat cu o inflatie de 4,77%, si nu cursul de 4,4485 lei/euro de pe 1 octombrie 2013, care s-ar fi folosit pe vechile reguli. O noua etapa de scumpiri e de asteptat de la 1 aprilie, când se vor majora si accizele, impactul pe pret urmând sa fie de circa 40 de bani pe litru.

Citeste mai departe pe capital.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie