Constructia cablului submarin Romania-Turcia. Producatorii de energie electrica controlati de stat, chemati sa finanteze proiectul

 

Producatorii de electricitate controlati de stat sunt chemati sa finanteze compania de proiect pentru constructia cablului submarin România-Turcia, ne-au spus mai multe surse din piata. Cablul submarin are rolul de a transporta energia între cele doua tari, România având un mare interes în export, în perspectiva construirii unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda.

bani si bec investitii in energiePotrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, actionarii Hidroelectrica sunt convocati sa aprobe participarea societatii la compania de proiect „HVDCC România-Turcia” SA prin subscrierea si varsarea echivalentului în lei a unui numar de doua milioane de actiuni cu valoarea nominala de un euro.

Sursele noastre ne-au explicat: „Este vorba despre o prima faza în implementarea proiectului. Compania de proiect trebuie sa realizeze studiul de fezabilitate si sa vada daca proiectul este fezabil si la ce capacitate de transport. Daca investitia este rentabila, atunci, cel mai probabil, se va trece la atragerea de investitori privati. Deocamdata, nu sunt cunoscute intentiile Turciei si disponibilitatea ei de finantare. România a mai avut o tentativa de a implementa proiectul, dar a esuat din cauza refuzului Turciei”.

Sunt si voci în piata care sustin ca vor trece ani buni pâna sa se concretizeze acest proiect de transport, care, pentru a fi realizat, are nevoie de un acord interguvernamental între România si Turcia si de contracte ferme de import-export.

Ministrul delegat pentru Energie Constantin Nita si omologul sau din Turcia au semnat, recent, un Memorandum de Întelegere între Departamentul pentru Energie al României si Ministerul Energiei si Resurselor Naturale al Republicii Turcia privind cooperarea în dezvoltarea interconexiunilor din domeniul energiei electrice între cele doua tari. Cu acea ocazie, domnul Nita a declarat: „În urma discutiilor din ultimul an, vizita Ministrului Taner Yildiz este un pas înainte în colaborarea noastra pentru interconectarea României si Turciei. Principalul beneficiu al acestor interconexiuni este dat de crearea unei facilitati alternative pentru schimbul de electricitate dintre cele doua tari”.

Colaborarea cu Turcia reprezinta un element important pentru sectorul energetic din România, din perspectiva valorificarii potentialului de export, a mai spus ministrul Nita, care a subliniat importanta proiectului cablului submarin România – Turcia.

Proiectul constructiei unui cablu submarin pentru transportul energiei din România catre Turcia prin Marea Neagra ar putea fi viabil având în vedere pretul actual al energiei si tehnologia, a declarat ministrului Energiei si Resurselor Naturale din Turcia, Taner Yildiz. „Pâna acum, cablul nu era fezabil, dar având în vedere pretul actual al energiei si noile tehnologii disponibile, este posibil”, a subliniat domnia sa.

Dezbaterea asupra acestei investitii a început în 2006, iar valoarea totala a lucrarilor a fost estimata la jumatate de miliard de euro. Exista opinii în piata de energie ca proiectul a fost pus în stand-by din cauza opozitiei Bulgariei, care exporta multa energie ieftina în Turcia, dar si din cauza faptului ca partenerii turci nu au dorit sa participe cu finantare.

*  Modelul Tarnita 

În AGA din 28 februarie, actionarii Hidroelectrica trebuie sa decida participarea cu 8,9 milioane de lei la capitalul social al companiei de proiect pentru hidrocentrala Tarnita (Hidro Tarnita SA). Recent, Laurentiu Ciurel, directorul general al Complexului Oltenia, a declarat ca Departamentul de Energie analizeaza posibilitatea ca societatile producatoare de electricitate controlate de stat sa participe la compania de proiect pentru constructia hidrocentralei Tarnita. Valoarea proiectului este estimata la circa 1,2 miliarde de euro.

Domnia sa a explicat ca este nevoie de un capital de lucru de pornire pentru compania de proiect, cuantificat la 5-8% din valoarea totala a investitiei. Potrivit lui Laurentiu Ciurel, dintre actionarii initiali ai companiei vor face parte Hidroelectrica, Electrica, Romgaz, Complexul Oltenia si Complexul Hunedoara.

Se pare ca Departamentul pentru energie vrea sa faca rost de capital initial de lucru pentru cablul submarin pe modelul „Tarnita”. Conform unor surse din piata, si alti producatori de energie îsi vor convoca AGA în curând pentru participarea la cele doua proiecte. Alina Toma Vereha, bursa.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie