Conducerea CSM considera ca unele prevederi din coduri s-ar putea dovedi nepotrivite si ar justifica modificari ulterioare
Unele solutii propuse de noile coduri s-ar putea dovedi nu tocmai cele mai potrivite, justificând interventii legislative ulterioare, sustine conducerea CSM, membri ai Consiliului atragând atentia asupra scaderii limitelor pedepselor pentru unele infractiuni si probleme privind confiscarea extinsa.
„În orice proces de reforma legislativa de amploarea celui pe care îl presupune adoptarea noului pachet în materie penala sunt inerente unele necorelari sau omisiuni care fac necesare modificari si completari corespunzatoare ale noilor prevederi. Tot astfel, unele dintre solutiile propuse se pot dovedi a nu fi tocmai cele mai potrivite, justificându-se interventii legislative ulterioare. Cu siguranta, însa, majoritatea aspectelor ce comporta discutii sau care necesita unele modificari vor deveni evidente, în mod firesc, pe parcursul aplicarii dispozitiilor noilor coduri”, arata conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), într-o declaratie transmisa la solicitarea MEDIAFAX.
În opinia conducerii CSM, amânarea intrarii în vigoare a noilor coduri nu este o solutie viabila, în raport de considerentele care au fundamentat adoptarea acestor acte normative, respectiv reformarea sistemului judiciar în materie penala, „fata de deficientele constatate de-a lungul anilor, dar si de necesitatea asigurarii unui cadru legislativ modern, adaptat cerintelor actuale”.
„Barierele de care s-ar putea lovi implementarea noilor coduri în materie penala tin de asigurarea schemelor de personal, atât în ceea ce priveste judecatorii si procurorii, cât si personalul auxiliar de specialitate”, apreciaza conducerea Consiliului.
Referitor la aspectele ce tin de resursele umane, CSM apreciaza ca se impune efectuarea demersurilor necesare pentru adoptarea hotarârii de Guvern pentru suplimentarea cu 150 de posturi de judecatori si 200 de posturi de personal auxiliar de specialitate.
„Desi plenul Consiliului a avizat favorabil proiectul de hotarâre de Guvern transmis de catre Ministerul Justitiei, prin care se prevedea suplimentarea schemelor de personal în sensul celor prevazute în Memorandum, acest act normativ nu a fost adoptat”, sustine conducerea CSM.
Una dintre cele mai importante schimbari pe care le aduce noul Cod penal, în opinia conducerii CSM, o reprezinta reglementarea concursului de infractiuni, care, „desi nu prezinta diferente sub aspectul conditiilor de existenta”, instituie însa sanctionarea sa, potrivit sistemului cumulului juridic, cu spor obligatoriu si fix, de o treime din totalul celorlalte pedepse.
„Pe de alta parte, noul Cod penal are o alta filosofie a pedepselor fata de Codul penal anterior, rearanjându-le, pentru aceleasi infractiuni, în alte limite, de obicei mai mici, alaturi de dezincriminarea unor infractiuni”, a adaugat conducerea CSM.
Citeste mai departe pe mediafax.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!