Asociatia Romana a Bancilor solicita institutiilor financiare formularea unui punct de vedere cu privire la limitarea comisioanelor
Asociatia Româna a Bancilor (ARB) a cerut institutiilor financiare sa-si formuleze un punct de vedere asupra limitarii comisioanelor interbancare (0,2% la cardurile de debit si 0,3% la cele de credit) în zece zile, opinia acestora urmând sa fie trimisa Finantelor, au declarat Curierului National reprezentantii ARB.
Curierul National a cerut miercuri un punct de vedere de la 14 banci pe tema comisioanelor, însa pâna ieri niciuna nu a raspuns.
„Proiectul de ordonanta pentru întarirea disciplinei financiare privind operatiunile de încasari si plati în numerar supus dezbaterii publice în data de 27.01.2014 de Ministerul Finantelor Publice (MFP), care vizeaza inclusiv limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile de debit si credit, se afla în analiza institutiilor de credit, opinia comunitatii bancare urmând sa fie remisa MFP pâna la încheierea perioadei oficiale de consultare publica”, a declarat la solicitarea noastra Florin Danescu, presedinte executiv ARB.
Institutiile de credit considera ca este nevoie de o perioada de consultare pentru analiza impactului costurilor asupra utilizatorilor, arata sursa citata, care apreciaza si ca, în ceea ce priveste limitarea comisioanelor interbancare, ar trebui efectuata o analiza a nivelului de acceptare a platii cu carduri si a gradului de utilizare coroborate cu costurile de dezvoltare.
O eventuala reglementare a limitarii comisioanelor interbancare ar trebui sa tina cont de forma finala a propunerii de directiva care este în discutie la nivel european, mai afirma reprezentantii ARB.
MasterCard atrage atentia ca exista pericolul ca limitarea comisioanelor interbancare la plata cu carduri sa duca la cresterea costurilor de utilizare pentru posesorii de carduri si la reducerea investitiilor institutiilor financiare în dezvoltarea infrastructurii de plati, arata un comunicat al companiei dupa solicitarea Curierului National de a oferi un punct de vedere asupra proiectului propus de Executiv.
„Salutam initiativa autoritatilor de a stimula cresterea utilizarii mijloacelor de plata electronice în România, însa preocuparea noastra este sa evitam transferul unor costuri la posesorii de carduri”, a declarat Cosmin Vladimirescu, General Manager România si Moldova, MasterCard. „Din experienta de pe alte piete, comerciantii nu transfera beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic catre consumatorul final, prin preturi mai scazute la produse, în schimb exista pericolul real ca acelasi consumator sa plateasca mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plata electronice”, arata sursa citata.
Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului vizeaza o reducere drastica a nivelului comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile de debit si de credit, având drept obiectiv diminuarea costurilor pe care comerciantii le suporta pentru acceptarea platilor electronice.
În realitate, arata MasterCard, experienta din tari unde comisioanele interbancare au fost reduse prin interventie legislativa dovedeste ca aceste costuri au fost transferate asupra posesorilor de carduri, bancile emitente fiind nevoite sa ajusteze comisioanele pe care acestia le platesc, pentru a compensa pierderile de venituri, rezultate în urma reducerii fortate a comisioanelor de interchange.
MasterCard: În Spania, clientii au platit 2,35 mld. euro în plus
În Spania, comisioanele interbancare au fost reduse cu aproape 60% în perioada 2006 – 2010, aminteste MasterCard, care arata ca efectul a fost majorarea cu 50% a comisioanelor detinatorilor de carduri de catre bancile emitente. Astfel, economisirea a 2,75 miliarde de euro pentru comercianti a avut ca efect o majorare a comisioanelor aplicate detinatorilor de carduri de 2,35 miliarde de euro.
Prin urmare, exista pericolul ca masurile propuse prin proiectul de Ordonanta de Urgenta sa conduca la o majorare pe alte cai a costurilor percepute posesorilor pentru utilizare si sa descurajeze de fapt utilizarea cardurilor. În plus, daca veniturile pentru cardurile de plata sunt reduse, bancile emitente nu vor mai fi în postura de a investi în inovatii costisitoare, precum platile mobile, portofele electronice, tehnologii fara contact sau securitate sporita.
Visa deocamdata tace…
Celalalt mare procesator de plati, Visa, se fereste deocamdata sa comenteze initiativa Guvernului. „Comisioanele interbancare sunt esentiale pentru ca sistemele de plati cu cardul sa functioneze eficient pentru toate partile implicate – posesori de carduri, retaileri, emitenti si institutiile acceptatoare. Proiectul este o propunere a Guvernului si va face obiectul unor discutii si modificari viitoare. Este prea devreme pentru a face alte comentarii”, a declarat Catalin Cretu, director regional pentru România si Croatia al Visa Europe, la solicitarea Curierului National.
„Comisionul interbancar este platit de banca comerciantului catre banca posesorului de card de fiecare data când un card Visa este utilizat. Comisionul este platit de bancile membre Visa Europe, nu de comerciant sau de posesorul de card. Aceste sume nu sunt încasate de Visa Europe”, au mai precizat reprezentantii Visa. Pentru a asigura consistenta între tendinta înregistrata la nivelul tarilor europene si prevederile la nivel national se propune plafonarea comisionului interbancar, arata un proiect de Ordonanta postat pe site-ul Ministerului de Finante.
Guvernul limiteaza comisioanele la 0,2% la cardurile de debit si 0,3% la cele de credit
„Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit”, prevede documentul. Plafoanele de 0,2% si 0,3% se bazeaza si pe faptul ca acestea au fost acceptate de Visa si MasterCard prin angajamentele asumate pentru operatiunile transfrontaliere si pentru anumite operatiuni nationale, explica Executivul în Nota de Fundamentare a Ordonantei. De asemenea, proiectul prevede ca cei care folosesc POS-uri sau carduri sa fie informati în detaliu despre conditiile si costurile utilizarii acestora: „Acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate în functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata”. Costin Nitu, curierulnational.ro
Niciun comentariu
Adaugă părerea ta!