Presedintele Traian Basescu a declarat ca isi asuma promulgarea Codului de Procedura Penala

 

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Palatul Cotroceni, ca îsi asuma promulgarea Codului de Procedura Penala pentru ca asta este responsabilitatea presedintelui. Basescu a mai spus ca daca primul ministru nu îsi asuma emiterea unei ordonante de urgenta care sa corecteze neajunsurile articolului 140, este emblema coruptiei.

traian basescu 1Declaratiile presedintelui:

Eu îmi asum promulgarea codului de procedura penala pentru ca asta este responsabilitatea presedintelui. În acelasi timp îmi asum si eroarea de anu fi înteles sensul articolului 140. Asta nu înseamna ca el nu trebuie corectat. Asa cum pe 15 octombrie noaptea s-a elaborat o ordonanta de urgenta pe care domnul Ponta a aprobat-o pe 16 octombrie pentru a rezolva problemele de interese din ASF, la fel poate sa rezolve si problema Codului de Procedura Penala.

Statul ramâne fara mijloace de a identifica si preveni acte de genul urmator: abuz în serviciu, trafic de influenta, fraude fiscale, trafic de persoane, criminalitate transfrontaliera, comercializare sau tranzit de droguri, toate acestea se urmaresc prin mijloace tehnice, ori din acest punct de vedere articolul 140 ia organelor statului capacitatea de a prinde retele sau oameni implicati în astfel de ilegalitati.

Daca primul ministru nu îsi asuma emiterea unei ordonante de urgenta care sa corecteze neajunsurile articolului 140, este emblema coruptiei. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pamânturile la CJ Braila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea îl arata ca fiind un om corupt, dar în cazul în care nu face urgent modificarile care trebuie facute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupti si devine primul responsabil ca nu a actionat când trebuia

Guvernul a prezentat o scrisoare pe care presedintele Basescu i-a transmis-o, joi, premierului Ponta în care solicita adoptarea unei Ordonante de Urgenta privind noul Cod penal si Codul de procedura penala, dar si raspunsul în care Ponta aminteste ca cele doua coduri au fost initiate de Guvernul Boc.

Presedintele atentioneaza ca, fara o Ordonanta de Urgenta, exista un risc semnificativ ca probatiunea în cauzele penale sa devina extrem de dificila, iar premierul îi cere sa îsi asume raspunderea pentru ca a promulgat cele doua Coduri.

În scrisoarea transmisa, joi, de catre presedintele Traian Basescu, dar prezentata public de Guvern, seful statului arata ca se vede nevoit sa solicite adoptarea unei ordonante de urgenta, având în vedere ca Guvernul nu a adoptat un astfel de act în sedinta de miercuri, prima în care putea adopta astfel de ordonante si ultima înainte de intrarea în vigoare a noilor coduri.

Presedintele arata ca este nevoie de o Ordonanta care sa modifice dispozitiile din Codul de procedura penala privind procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnica.

În scrisoarea de raspuns, Ponta îi aminteste însa ca aceste coduri au fost adoptate de Guvernul Boc si îi cere sa îsi asume public raspunderea pentru faptul ca le-a promulgat. Ponta precizeaza totodata ca ministrul Justitiei va prezenta Guvernului propuneri de modificare a legislatiei, dupa discusia avuta, joi, la CSM.

Conform alineatului 1 al articolului 140 din noul CPP, „supravegherea tehnica poate fi dispusa în cursul urmaririi penale, pe o durata de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza în prima instanta sau de la instanta corespunzatoare în grad acesteia în a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea”.

Formularea „supravegherea tehnica poate fi dispusa în cursul urmaririi penale” implica de fapt limitarea posibilitatii procurorului de a supraveghea tehnic persoana vizata si înaintea începerii urmaririi penale. Conform procedurilor judiciare, la momentul începerii urmaririi penale, persoana respectiva trebuie anuntata. Cristian Fierbinteanu, mediafax.ro

Cuvinte cheie: , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie