Presedintele ICCJ solicita Guvernului modificarea si completarea Noului Cod Penal si a Noului Cod de procedura penala, inainte de intrarea in vigoare

 

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatorul Livia Stanciu, solicita Guvernului modificarea si completarea noului Cod Penal si a Noului Cod de procedura penala inainte ca acestea sa intre in vigoare, sambata 1 februarie.

Livia StanciuSolicitarea vizeaza in special majorarea limitelor speciale pentru pedepse care privesc infractiuni contra patrimoniului, dar si modificarea unor situatii suplimentare de incompatibilitate.

Solicitarea presedintelui ICCJ, judecator dr. Livia Stanciu:

„Consecvent punctului de vedere exprimat anterior, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie subliniaza necesitatea modificarii si completarii noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala inainte de intrarea in vigoare a acestor acte normative.

Incepand cu data de 15 octombrie 2013, in repetate randuri, Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis Ministerului Justitiei propuneri pentru modificarea si completarea noului Cod penal si a noului Cod de procedura penala, in scopul evitarii disfunctionalitatilor in activitatea instantelor judecatoresti la momentul intrarii in vigoare a noilor coduri.

Astfel, Inalta Curte de Casatie si Justitie a propus, in principal:

  • majorarea limitelor speciale ale pedepsei in cazul unora dintre infractiunile contra patrimoniului care au produs consecinte deosebit de grave,
  • modificarea dispozitiilor noului Cod de procedura penala care au drept efect crearea unor situatii suplimentare de incompatibilitate,
  • stabilirea compunerii completului care solutioneaza contestatia impotriva incheierilor prin care instanta dispune asupra masurilor preventive in cursul judecatii, alaturi de clarificarea unor dispozitii legale in scopul asigurarii unei practici unitare.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie sustine ca modificarile si completarile dispozitiilor noului Cod penal si ale noului Cod de procedura penala propuse de instanta suprema, precum si modificarile si completarile propuse de institutiile implicate in punerea in aplicare a noilor coduri, trebuie sa se realizeze inainte de data stabilita pentru intrarea in vigoare a acestor acte normative”.

Ponta arunca pisica in curtea lui Basescu

Mai multi specialisti din domeniul justitiei au atacat unele prevederi ale noilor coduri, criticand in special faptul ca nu s-ar mai putea face interceptari ale suspectilor fara ca acestia sa fie anuntati.

Reprezentantii CSM, DIICOT, DNA au primit din partea Guvernului, pentru a oferi un punct de vedere, un draft de Ordonanta de Urgenta prin care urma sa se faca modificari si completari ale celod doua coduri inainte de intrarea lor in vigoare.

Prezent, joi, la instalarea lui Raed Arafat in functia de secretar de stat al Ministerului de Interne, premierul a anuntat ca i-a cerut ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, sa participe la sedinta CSM de astazi.

„Astept propunerile domniilor lor. Dar vreau doua raspunsuri. 1 Codul Penal este un cod bun sau rau? Ca daca este rau, atunci presedintele Basescu l-a promulgat, Boc l-a promovat si Predoiu l-a facut si trebuie sa fie sanctionati.

Si 2: Codul Penal a fost adoptat in 2009, au trecut 5 ani de atunci. Asta nu e treaba decat romaneasca, sa constanti inainte cu o zi dupa 5 ani ca nu e bine. Nu e un cod adoptat de Guvernul pe care il conduc eu, era trecut in MCV cu adoptare la 1 februarie, obligatie a Romaniei”, a declarat Victor Ponta.

La sedinta de Guvern de miercuri premierul Ponta declarase ca modificarile nu se vor mai face, decizia fiind puternic contestata de specialisti si magistrati.

Ulterior, premierul a declarat ca subiectul ar putea fi reluat in sedinta CSM de joi, insa a dat de inteles ca o modificare inainte de 1 februarie, ziua in care intra in vigoare noile coduri, nu ar putea fi facuta printr-o ordonanta de urgenta, nefiind sigur daca acest lucru este constitutional. ziare.com

Cuvinte cheie: , , , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie