Premierul Victor Ponta a afirmat ca amanarea majorarii accizei la motorina cu trei luni de la 1 aprilie, este singurul lucru acceptat de FMI

 

Amânarea majorarii accizei la motorina cu trei luni de la 1 aprilie este singurul lucru pe care FMI îl accepta iar în cazul în care o astfel de masura va fi luata, se estimeaza ca golul de încasari la buget urmeaza sa ajunga la 1,1 miliarde de lei pâna la 1 iulie, a afirmat premierul Victor Ponta miercuri.

victor ponta“Este singurul lucru pe care FMI-ul îl accepta (amânarea cu trei luni a majorarii accizei la motorina de la 1 aprilie — n.r.), e maximum. Mai discutam. Ideea era sa facem un compromis, sa avem totusi si semnatura presedintelui”, a declarat Ponta dupa Comandamentul de iarna de la Palatul Victoria.

Ponta a explicat ca în cazul în care se va decide asupra unei asemenea masuri, golul de încasari la buget va fi de “1,1 miliarde de lei pâna la 1 iulie” si ca “acum golul este de 670 de milioane de lei”.

Despre compensarea golului bugetar intervenit prin neaplicarea majorarii accizei la carburanti cu încasarile din taxa pe constructii speciale, premierul a spus ca acest lucru se va sti sigur în luna iunie.

“Estimarile sunt mult mai mari decât ale FMI-ului, dar pâna nu ai banii, nu poti sa compensezi, pentru ca sunt estimari. Problema e ca nu poti sa ai datele decât pe 30 iunie. Atunci ai datele cu adevarat, pâna atunci ai estimari. De exemplu, acum pe ianuarie înteleg ca se depaseste planul de încasari. Nu ai cum sa stii, poate în februarie e mai putin. Practic, pe 30 iunie stii de fapt cât este exact necesar si daca e vorba de rectificare pozitiva sau negativa”, a precizat premierul.

Ponta a adaugat ca la “trimestrializare” vor fi amânate “cheltuieli de la CNADNR, pentru ca taxa (pe carburanti — n.r.) acolo se ducea în principal”.

“Si atunci, cel putin pe primul semestru o sa cheltuiasca mai putin CNADNR. Asta e viata”, a spus premierul.

Victor Ponta a mentionat în context ca va mai avea o întrevedere cu delegatia FMI, CE si BM prezenta la Bucuresti înainte ca reprezentantii organismelor internationale sa-si încheie misiunea în România, cel mai probabil luni.

Întrebat daca presedintele Traian Basescu va semna documentele cu organismele internationale în cazul în care masura va fi luata, Ponta a raspuns ca nu stie.

“Nu stiu daca semneaza, presedintele a ramas pe pozitia ca nu semneaza nimic”, a afirmat premierul. A.R.B. qmagazine.ro

Cuvinte cheie: , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie