Ministrul Justitiei, dupa sedinta CSM: Voi redacta proiectul de act normativ privind unele clarificari referitoare in special la noul Cod de procedura penala

 

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat, dupa sedinta CSM, ca va redacta proiectul de act normativ privind unele clarificari referitoare în special la noul Cod de procedura penala si ca spera sa fie finalizat joi seara sau cel târziu vineri dimineata.

tiberiu nitu„Voi redacta acum proiectul de act normativ si îl voi înainte de îndata Guvernului pentru decizie. (…) O sa decidem sub ce forma va fi acest proiect. (…) Sper sa fie gata în aceasta seara sau cel târziu mâine dimineata”, a afirmat Cazanciuc, referitor la solicitarea de a se promova un act normativ, în special la procedura penala, de natura a aduce clarificari pentru ceea ce va intra în vigoare de la 1 februarie.

El a precizat ca intentia este de a aduce ”claritate” si nu se pune problema de blocaje în sistem.

„Judecatorii si procurorii au maturitatea de a interpreta legea în asa fel încât ea sa fie aplicabila. Este vorba doar de a aduce anumite corelari, claritate, de natura a face lucrurile mai putin interpretabile. Sigur, discutam de un efort urias. Stiti foarte bine ca una dintre principalele probleme ale sistemului o reprezinta practica neunitara. Nu o sa rezolvam acum practica neunitara. Ea va exista în continuare. De aceea trebuie sa întarim rolul Curtii supreme, acela de unificator al practicii judiciare. De aceea încercam si astazi solutii de natura a avea cât mai putina practica neunitara în sistem”, a mentionat ministrul.

Referitor la declaratiile sefului statului privind art. 140 din noul Cod de procedura penala, ministrul Justitiei a spus ca nu le comenteaza.

„Ati vazut în zilele acestea interpretari ale celor care au lucrat la elaborarea codurilor, care spun ca nu este niciun fel de problema. Textele pot fi interpretate în asa fel încât sa poata fi utilizate si aceste mijloace tehnice în continuare. Si în cazul CSM-ului de astazi au fost foarte multe discutii pe anumite texte de lege. La minister am primit foarte multe propuneri, unele, evident, contradictorii. Lucrurile nu se pot transa dintr-o data. Cert este ca din punctul nostru de vedere, al celor care au initiat codurile, nu sunt lucruri de natura a crea blocaje”, a aratat ministrul.

El a subliniat ca si intentia CSM este de a propune câteva articole de natura a clarifica anumite lucruri.

„Nu avem un capitol referitor la interceptari. Sunt câteva modificari la procedura penala, de natura a nu crea niciun fel de temeri ca ar fi blocaje în sistem”, a mai spus Cazanciuc.

Ministrul Justitiei a dat asigurari ca sâmbata vor intra în vigoare noile coduri.

„Nu se modifica Codul penal. Propunerile venite si astazi sunt referitoare la Codul de procedura penala si legea de punere în aplicare. Codul penal a fost asumat în 2009, reasumat în 2012. Nu putem interveni. Comisiile care lucreaza în penitenciare de doua luni de zile pentru legea mai favorabila au lucrat pe coduri asa cum sunt publicate, nu putem interveni pe Codul penal acum. (…) Magistratii au participat la elaborarea procesului legislativ referitor la Codul penal. Si-au spus opinia. (…) Sigur, poate si eu sunt de acord cu ceea ce spun judecatorii si procurorii pe anumite tipuri de infractiuni. Putem sa facem acest lucru printr-un proiect de lege, care sa necesite o dezbatere în Parlament, împreuna cu judecatorii si procurorii, unde sa explice foarte clar de ce au anumite opinii. Nu putem sa ne asumam acest lucru fara o dezbatere serioasa a unor chestiuni asumate de doua ori de Parlamentul României”, a mai explicat Cazanciuc.(A — autor: Madalina Cochinescu, editor: Georgiana Tanasescu), agerpres.ro

Cuvinte cheie: , , , , , , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie