10% din ofertele imobiliare sunt proprietati executate silit

 

Oferta de proprietati executate silit a început sa ia proportii, ajungând la un procent important din totalul ofertei de imobile scoase la vânzare la nivel national. În ciuda unei oferte consistente, aceasta piata se misca foarte greu, este neinteresanta pentru cumparatorii de rând si este plina de capcane.

Executare silita2Potrivit datelor furnizate Curierului National de catre portalul imobiliare.ro, doar în portofoliul lor de anunturi figureaza 5.000 de anunturi cu imobile executate silit, la nivel national, dintr-o oferta generala de 50.000 de oferte de vânzare. În aceste conditii, din oferta actuala, aproximativ 10% din proprietati sunt executate silit, un procent semnificativ raportat la oferta generala. Totodata, preturile la care sunt oferite aceste locuinte sunt mai mici si mai atractive decât cele practicate pe piata libera.
Un studiu realizat de portalul de anunturi imobiliare arata ca în prezent sunt scoase la licitatie apartamente cu 3 camere al caror pret coboara mult sub pragul de 30.000 de euro, chiar si în cazul proprietatilor din Capitala.
Însa, în ciuda acestor factori, ritmul de vânzare este foarte lent, în comparatie cu cel de pe piata libera. Dragos Vîlceanu a declarat, pentru Curierul National, ca numarul tranzactiilor este foarte mic si nu influenteaza piata libera în niciun fel. „Aceste 5.000 de locuinte care sunt prezente pe piata sunt valorificate cam într-un an. Un ritm foarte lent, în conditiile în care, doar în Bucuresti, numarul total de tranzactii cu imobile ajunge la 3.500 într-o singura luna”, ne-a explicat presedintele Asociatiei Brokerilor Imobiliari (ABI).

Care sunt capcanele din piata executarilor silite?

Dragos Vîlceanu ne-a explicat de ce aceste proprietati nu sunt interesante pentru cei care au nevoie de o locuinta unde sa se mute. „Cumparatorii de buna-credinta nu cumpara astfel de locuinte. Sunt multe motive pentru care nu sunt interesati de astfel de locuinte. În primul rând, nu poti participa la licitatii decât daca ai toti banii odata, nu poti cumpara cu credit ipotecar. Chiar daca preturile sunt mai mici decât pe piata libera, când cumperi o casa, nu doar pretul conteaza. Dar astfel de locuinte nu sunt cumparate de cineva care vrea sa se mute, ci de cei care vor sa le vânda. În aceste conditii, cei care participa la licitatii sunt speculatorii”, a afirmat presedintele ABI.
În ceea ce priveste cumparatorii normali, acesta ne-a mai spus ca intervin si alti factori. „Unii, când vad preturile asa mici, se gândesc ca este ceva necurat la mijloc. Altii îsi spun „Nu ma mut eu într-un apartament care l-a nenorocit pe altul”. Totodata, nu poti face vizionari. Nu e ca la agentii sau la particulari, carora le poti cere sa faci o vizionare când vrei, pentru ca acestia au cheile la ei. În cazul executarilor, cheia se afla la executor sau la banci. Acestia sa-ti spuna sa te duci la licitatie daca vrei sa vezi imobilul respectiv. Nu o sa stea dupa tine un executor sau o banca sa vizionezi o locuinta”, ne-a mai explicat Vîlceanu.
În ceea ce priveste riscurile, Vîlceanu ne-a spus ca exista posibilitatea sa nu poti face nimic cu un apartament pe care l-ai câstigat la licitatie. „Dupa cum bine se stie, exista o perioada de 30 de zile de la data licitatiei, în care oricine poate contesta rezultatul din orice motiv. Ba ca este un mostenitor si are dreptul la o cota din imobilul respectiv, ori ca e fratele proprietarului si are de recuperat bani de la el si multe altele. Stiu cazuri în care speculatorii nu au putut sa scoata la vânzare apartamentele pentru ca cineva a contestat rezultatul licitatiei”, ne-a mai spus presedintele ABI.
Acesta a mai spus ca executarile silite sunt lipsite de încredere si din cauza anunturilor publicate în cazul executarilor amiabile. „Sunt situatii în care banca se întelege cu debitorul si stabilesc un pret care sa acopere valoarea creditului. Au fost astfel de situatii în care ne-am trezit ca de fapt mergem cu clientii la licitatii „, a mai dezvaluit Dragos Vîlceanu.
Un factor de risc important pentru cei care câstiga aceste licitatii sunt proprietarii executati. Cazurile de vandalism sunt cunoscute, în astfel de situatii, în toata lumea. Specialistii din piata imobiliara explicau pentru Curierul National, în urma cu un an, ca în SUA si Spania în urma valurilor de executari silite, multi proprietari au ales sa vandalizeze locuintele din care au fost evacuati.

Cum functioneaza mecanismul licitatiilor

Proprietatile executate silit de catre banci sunt valorificate, de regula, prin organizarea unor licitatii publice. Cei interesati de o astfel de oferta trebuie sa depuna o oferta de cumparare si sa plateasca o cautiune de 10% din pretul de pornire stabilit de catre executori. Licitatia este organizata într-un loc public, iar imobilul este oferit spre vânzare, prin trei anunturi succesive. Daca acesta nu este adjudecat, în cel mult 60 de zile va fi stabilit un al doilea termen de licitatie, cu un pret de pornire redus cu 25% fata de cel initial. În cazul în care nu se obtine nici aceasta suma, atunci proprietatea va fi vânduta la cel mai mare pret oferit. În nu mai mult de 30 de zile de la încheierea licitatiei, cumparatorul va trebui sa achite pretul oferit (din care se va scadea suma de 10% platita initial), iar celorlalti participanti li se va restitui cautiunea de 10% din pretul de pornire. Daca proprietatea nu este adjudecata nici la al doilea termen, va fi organizata o alta licitatie. Adrian Ungureanu, curierulnational.ro

Cuvinte cheie: , ,

 

Niciun comentariu

Adaugă părerea ta!

Adaugă părerea ta


 

Distribuie